Cam asta înseamnă un Om de Succes

Publicat pe Actualizat pe

bomboaneUn Om, nu neapărat un profesionist, nu neapărat un bancher sau chestii care răspund, mai degrabă, la întrebarea: „Ce ești?” și nu „Cine ești?”. În ultima vreme, la prima dintre întrebări, răspundem repede și detaliat ca și când ne-ar fi fost pusă a doua. Și asta ne face viețile triste, neîmplinite, pline de stres. Pentru că întotdeauna, oricât am fi, am face și am avea, nu pare de ajuns ca să-i mulțumim pe cei din jur, ca să fim apreciați și aplaudați încontinuu. Nu ne mai plac aplauzele doar din când în când. Fiindcă așa am fost educați.

Lavinia Gliga scrie aici un articol de senzație despre un taximetrist. Din tagma aceea despre care, generalizând la repezeală, suntem tentați să vorbim mai mereu urât, să punem etichete tuturor, chiar dacă nu toți le merită. Și eu o mai fac, recunosc. Cristian Roman e taximetrist de doar doi ani jumate. Are 55 de viață. Fiecărui client care urcă în taxiul său îi dă o bomboană. Dacă știe ce piesă se aude în CD-playerul pornit, îi mai dă o bomboană. John Lee Hooker, Santana, Eric Clapton… muzici rafinate. Dacă zâmbește odată cu el, încă o bomboană… Până se ajunge la Regina Bomboanelor – un bob de cafea fiert în izmă și îmbrăcat în ciocolată neagră.

Dacă vrei să desenezi ceva – are el post-ituri și carioci – o poți face cu încredere și cu plăcere. La final, pozează desenele și le postează pe facebook. După aceea, le plastifiază și le vinde clienților, în taxi, cu măcar 50 de bani. Ce strânge folosește cumpărând bomboane pentru copiii de la centrul de plasament Cireșarii.

Nu știu dacă a citit prea mult de gen, nu cred că a urmat vreun curs de dezvoltare personală, dar Omul ăsta are un principiu: „Orice este mai bun decât nimic”. Și, în psihologia motivațională, se știe foarte bine că „Orice acțiune e mai bună decât inacțiunea”.

„Taximetristul a învățat multe în ăștia doi ani și jumătate. A învățat că taximetriștii, pe care îi disprețuia, sunt – nu toți, dar majoritatea – niște oameni minunați. Că răbdarea este virtutea regilor. Că, da, cu o floare nu se face primăvară, dar nici iarnă nu mai este.”

În liceu, a fost basist într-o formație. Vocal era… Cristi Minculescu. I se spunea Blondu’. 🙂

A terminat o facultate, a muncit inclusiv ca necalificat pe vremea răposatului, a încercat afaceri care, după succes, au ajuns la faliment, iar acum e taximetrist. Nu disperă. Dimpotrivă: știe că totul e un dar. Că nimic nu e întâmplător. Că se poate bucura de tot ceea ce viața îi pune la dispoziție.

„Ai grijă ce îi ceri lui Dumnezeu, că s-ar putea să îți dea. Dar, ai grijă cum îi ceri. Trebuie să îi ceri cu puncte și subpuncte.

fericirea2Așa ajunge la o poveste. Când s-a născut fiul lui, în 1989, a început să-l roage pe Dumnezeu, seară de seară: „Doamne, fă din el un om”. Și Dumnezeu a început să lucreze. Băiatul lui a crescut frumos, cu talent artistic, sportiv, învăța bine. Când afacerea a dat faliment, băiatul era student în Anglia și cheltuielile au devenit o problemă. La un moment dat, vorbind cu fiul la telefon, tatăl l-a întrebat cum stă cu banii. Băiatul i-a zis că are chiria plătită, frigiderul plin, mai avea de luat banii pentru niște zile de muncă. Atunci a închis, s-a înclinat și i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că deja își desăvârșea lucrarea. Copilul lui se gospodărea, muncea, avea grijă de el, era chibzuit. Și s-a gândit că trebuia să i se întâmple ce i s-a întâmplat, ca să se îndepărteze, pentru că îi strica lucrarea. Dacă lui îi mergea în continuare, fiul lui n-ar fi muncit, nu s-ar fi chibzuit, nu se desăvârșea. Asta, îți spune, e povestea lui.”

Compania care l-a angajat a început deja să-i deconteze bomboanele. 🙂 Pentru că merită. Așa cum fiecare dintre noi, dacă-și dă voie, poate și merită!!! Ce? Orice! Orice îi place cu adevărat să fie, să facă și să aibă.

Îi mulțumesc Laviniei Gliga pentru că a scris un articol absolut minunat! Îi mulțumesc lui Cristian Roman pentru că există. Asta înseamnă cu adevărat să ai succes în viață: ceea ce te face liniștit, zâmbitor, încrezător, sociabil, înțelegător, tolerant, fericit; nu ceea ce apreciază alții la tine după propriul lor sistem de valori.

Și dacă vrei, are și facebook taximetristul. 🙂 Taxiul cu Bomboane. Aici. Unde postează muzicile care se ascultă în mașina lui și multe poze cu clienții. Meridian, indicativ 983. Dacă ești din București, cred că merită să-l cunoști.

Fotografia îi aparține Larisei Baltă.

Taxi-cu-bomboane

14 gânduri despre „Cam asta înseamnă un Om de Succes

  dana alexadru a spus:
  iulie 20, 2014 la 2:05 pm

  Wow,am ramas fara cuvinte…si nu mi se intampla des. 🙂 Exact tipul de om pe care l iubesc,poate pt ca ma regasesc in el.:simplu,discret,care face ce simte si ce i place,iar ce face aduce bucurie in sufletul celor din jur.Un Om care,cum spui,nu asteapta laude sau aplauze,multumirea si linistea lui interioara fiind infinit mai valoroase.Un Om care si a acceptat cu seninatate greutatile vietii,fara sa se revolte impotriva sortii,a lui Dumnezeu,a societatii.Asta m a impresionat cel mai mult.Ca dupa tot ce i s a intamplat in viata, A ALES sa ramana bun.Poate mai bun decat inainte.Si asta e lucru mare.Un exemplu,unul dupa care tot incerc sa mi modelez zi de zi viata.Ma bucur sa descopar ca sunt destui si chiar mi ar placea sa i am in viata mea.

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 2:29 pm

   Când ni-i dorim cu adevărat în viețile noastre, Dana, ei chiar apar, iată!
   Vezi? Un exemplu perfect de recadrare a situației, astfel încât să-i susțină starea de bine și nu invers, să-l convingă de faptul că restu’ lumii e de vină pentru că el are belele ori pentru că nu reușește, deși face tot ce trebuie făcut pentru asta: „Atunci a închis, s-a înclinat și i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că deja își desăvârșea lucrarea. Copilul lui se gospodărea, muncea, avea grijă de el, era chibzuit. Și s-a gândit că trebuia să i se întâmple ce i s-a întâmplat, ca să se îndepărteze, pentru că îi strica lucrarea. Dacă lui îi mergea în continuare, fiul lui n-ar fi muncit, nu s-ar fi chibzuit, nu se desăvârșea.”
   Mi-am scos pălăria.
   E atât de ușor să te rezvolți, să judeci, să critici fără să rezolvi în realitate nimic pentru tine…

  dana alexadru a spus:
  iulie 20, 2014 la 3:15 pm

  Toata admiratia pt el.Poate nu pare mare lucru ce face,dar important e ca o face.Si important e ce aduce bun gestul lui,pt el,dar si pt ceilalti.In definitiv,asta cred ca inseamna bunatate:sa vrei sa faci bine,sa l faci,dar sa imparti starea ta de bine cu ceilalti.Ai dreptate,cand iti doresti oameni buni,ei chiar apar,nu credeam ca chiar functioneaza.Asta pt ca vedeam ,gandeam gresit ,cu siguranta.Zilele trecute,am citit despre un alt Om,m a impresionat si mi am spus imediat:daca el a putut sa faca,o sa fac si eu.sau macar incerc,desi cand incep ceva,exclud din start varianta esecului. 🙂 Chiar si citind despre Taximetristul cu bomboane,mi au venit vreo doua idei.Daca mi fac putin curaj,poate i si scriu despre ele. 🙂 Daca ti multumesc iar,nu te faci rosu,nu?Nu ca nu ti ar sta bine,dar am vazut ca preferi verdele. :))))

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 3:21 pm

   Este exact ceea ce ar trebui să se întâmple cu fiecare dintre noi: Omul ăsta trăiește pentru EL, nu pentru ceilalți. Când trăiești cu adevărat pentru tine, culmea, îți dispare egoismul și îți dispar măștile! Și atunci, ceilalți încep să-și dorească și ei să fie ca tine. Puterea exemplului este uriașă!
   Scrie-i, eu am făcut-o. 🙂
   Da, prefer verdele. :)) Mulțumesc și eu, Dana!

  july a spus:
  iulie 20, 2014 la 3:16 pm

  si daca ai sti ce SMS-uri scrie…. Un om ce daruieste iubire !

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 3:22 pm

   Eu mă bucur că o face și îi sunt recunoscător; nici nu trebuie să-i spun asta.

  july a spus:
  iulie 20, 2014 la 3:17 pm

  nu mie imi scrie, asa se numesc versurile sale . 😀

  Doru a spus:
  iulie 20, 2014 la 6:05 pm

  Impresionant! Mulțumesc!

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 7:38 pm

   Cu mare plăcere, mulțumesc și eu, Doru!

  erys a spus:
  iulie 20, 2014 la 8:13 pm

  nice! iata un mod de-a face dintr-o meserie destul de obositoare (de ce sa nu recunoastem), una distractiva, iar timpul sa treaca mai usor, mai frumos si mai cu folos. daca l-as intalni, i-as darui eu o bomboana! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 10:26 pm

   Da, Ery, este atitudinea care bucură pe toți cei implicați. Astfel, dispare acel „e greu, nu se mai poate”.

  Mala a spus:
  iulie 20, 2014 la 8:58 pm

  După un astfel de material începi să-ţi pui întrebări şi să cauţi răspunsuri.
  Mă înclin, Doc!

   drstoica a răspuns:
   iulie 20, 2014 la 10:27 pm

   Să ni le punem, să ni le dăm și să fim din ce în ce mai bine, din ce în ce mai buni din cam toate punctele de vedere! 🙂

  […] omul care conduce Taxiul cu Bomboane (despre care am scris AICI) vede comentariul, nu se simte oare jignit, deși nu la el se referă în mod explicit? Fiindcă […]

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s