10 lecții scurte despre tine

Publicat pe Actualizat pe

RumiRumi (Jalal al-Din Muhammad) a fost un sufit persan, din secolul 13, născut în Afganistanul de astăzi, mort pe teritoriul Turciei din zilele noastre. Autor al unor scrieri în care partea cognitivă face casă tare bună cu cea emoțională și comportamentală. Minte și suflet în aceleași texte. Una fără altul nu există, nu se poate, dacă ne luăm inclusiv după constatările lui Einstein. Fericirea e dată doar de combinația optimă între gândire, simțire și comportament. Dacă cele 3 nu se pun de acord, starea de bine lipsește.

Rumi a lăsat în urmă un papirus simplu cu 10 lecții de viață.

1.Înfrunta-ti frica! Fugi de ceea ce-ți este confortabil! Uită de siguranță! Trăiește acolo unde te temi să trăiești! Distruge-ți reputația! (când vorbește de reputație, se referă, bineînțeles, la masca socială care-ți dictează cum să trăiești, altfel decât simți tu că ai face-o.)

2.Îndrazneste! Să nu fii mulțumit cu poveștile celor de dinaintea ta! Creează-ți propriul mit, propriul destin!

3.Recunostinta. Poartă recunoștința precum o mantie personală, chiar și atunci când nu crezi că merită. Iar ea îți va hrăni fiecare colț de viață!

4.Fii activ! De ce ar trebui să rămân în partea de jos a unui bine, atunci când o frânghie serioasă este deja în mâna mea?

5.Credinta. Pe măsură ce începi să-ți urmezi calea, aceasta îți apare tot mai clară. Crezi în ea și chiar urmeaz-o, nu face asta doar în mintea ta!

6.Îmbratiseaza regresul! Dacă ești iritat de fiecare frecuș al zilei, cum crezi că vei fi lustruit?

7.Priveste în interiorul tau! Sarcina ta nu este să cauți iubirea, ci doar să cauți și să găsești toate barierele dinlăuntrul tău pe care ți le-ai construit singur pentru a te feri de ea!

8.Învata din suferinta! Rana este locul prin care pătrunde lumina.

9.Nu te mai preocupa atat de ce cred altii despre tine! Vreau să cânt asemenea păsărilor, nu să fiu îngrijorat de cei care mă aud sau dacă mă aude cineva! Păsările cântă pur și simplu, nu-și fac probleme că nu au Conservatorul.

10.Fa întotdeauna ceea ce-ti place! Lasă-te atras de ceea ce iubești cu adevărat, nu de ceea ce cred alții că ai nevoie să iubești! Fiecare din noi e dator să-și trăiască propria viață, după propriile reguli. Nefericirea apare când ceilalți trăiesc după regulile lor și nu după regulile noastre.

12 gânduri despre „10 lecții scurte despre tine

  Mirela a spus:
  iulie 18, 2014 la 2:48 pm

  La 1. nu inteleg de ce așa ”Fugi de ceea ce-ți este confortabil! Uită de siguranță! Trăiește acolo unde te temi să trăiești!”, adică de ce să-mi caut stresul…. în rest e frumos, mai ales punctul 9.
  Welcome ! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iulie 18, 2014 la 3:13 pm

   E un fel de: ai curajul să trăiești fără X lucru, fără Y persoană, fără Z loc de muncă, fără N obicei devenit confortabil, deși e un confort evident împotriva stării tale de bine. „Nu fac aia, că e riscant; nu plec dincolo, că nu se știe; nu renunț la, că nu mai găsesc altul etc etc.” Ne sunt pline viețile de chestii „confortabile” la care nu renunțăm, deși nu ne simțim deloc în regulă. Ieșirea din zona de confort și trecerea în zona de risc și acțiune vor aduce mereu surprize plăcute, învățăminte majore și stare de extaz nebănuită. E pe undeva, dacă vrei, diferența între un sejur All Inclusive, cu leneveală („fiindcă așa îmi plac mie”) vs. un sejur în care eu am plecat de unul singur, neștiind exact ce mă așteaptă. Rezultatul a fost de excepție, dar n-aș fi înțeles niciodată o asemenea călătorie dacă n-aș fi făcut-o. Citești despre, te miri, admiri, te amuzi, dar până nu faci lucrul respectiv, ți-e totul egal cu zero, nu ai cum să înveți în mod real din așa ceva. Nu e stres. E curaj, e curiozitate, e acțiune, e ceea ce ne lipsește zi de zi în viețile casnice. Mult prea casnice, pline de tipare vechi, devenite (unele dintre ele) plictisitoare. Dar e confortabil, nu?…
   Mulțumesc! 🙂

    Mirela a spus:
    iulie 18, 2014 la 3:39 pm

    Un fel de jos rutina, cum ar veni. Că altfel dacă renunț la ceva pe care mă bazez numai ca să risc să găsesc (sau nu) ceva nou mai bun, hmm… 😛 Adică dacă e să înlocuiești da, dar să arunci ceva înainte de a găsi mai binele, no way. Și acum mă gândeam la job și la material în general, dacă e vorba de persoane poți să lași chiar dacă n-ai înlocuitor, acolo e cu totul altceva.

     drstoica a răspuns:
     iulie 18, 2014 la 5:07 pm

     Da, e renunțarea la rutina care NU te mai ajută, nu la ceva ce-ți creează o reală stare de bine, la ceva ce-ți aduce numai beneficii.
     Eu am renunțat la job înainte de a-mi găsi altceva. M-a motivat să devin mai bun pentru mine, să învăț mult în plus, chiar dacă înainte credeam că nu mai e nevoie. Dar asta a fost doar hotărârea mea, doar părerea mea despre viață; nu înseamnă că tre’ să facă toată lumea la fel.

  dana alexandru a spus:
  iulie 18, 2014 la 3:56 pm

  …ne complacem in situatii comode,in locuri,aparent caldute,cu oameni care de multe ori,ne trag in jos sau ne infraneaza evolutia. Si ni se pare ca suntem ok,realizati,lumea chiar ne invidiaza.Dar ne trezim straini in propria viata,de fapt,nu ne mai regasim,nu ne mai simtim bine noi cu noi insine.Cred ca primul pas e sa ne constientizam situatia.Apoi,unii,mai curajosi,spun stop din prima,schimband radical tot.Altii,ca mine, 🙂 o iau mai la pasul melcului,mai „impiedicat” cum spun eu. 🙂 incet,cu poticniri,dar avand mereu in fata obiectivul final.Va doresc tuturor sa traiti frumos si simplu,inconjurati doar de ce va e util si pe placul sufletului! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iulie 18, 2014 la 5:09 pm

   Rezonez foarte bine cu prima jumătate a comentariului tău! Apoi, eu pornesc încet și mă trezesc radical. 🙂 Importantă e schimbarea conștientă și mai puțin ritmul. Fiecare are propriul său ritm, cel mai potrivit pentru el!

  incredibleyoung a spus:
  iulie 18, 2014 la 10:04 pm

  Super! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iulie 18, 2014 la 10:14 pm

   Și eu admir învățătura lăsată de omul ăsta. 🙂

  Irina a spus:
  iulie 19, 2014 la 9:44 am

  „Rana este locul prin care patrunde lumina”. Wowww!!! Foarte impresionant. O s-o tin minte toata viata. 🙂 Numa’ tu puteai sa spui asta. ;;) De fapt, nu doar tu dar…
  Superb!

   drstoica a răspuns:
   iulie 19, 2014 la 11:24 am

   Îți foarte mulțumesc, Irina! Fiindcă, după rău, vine bine, întotdeauna!!! vorba cântecului, nu? Și chiar așa e.

  ninacremeneanu a spus:
  iulie 19, 2014 la 2:29 pm

  „”.Fa întotdeauna ceea ce-ti place! Lasă-te atras de ceea ce iubești cu adevărat, nu de ceea ce cred alții că ai nevoie să iubești! Fiecare din noi e dator să-și trăiască propria viață, după propriile reguli. Nefericirea apare când ceilalți trăiesc după regulile lor și nu după regulile noastre.””
  hai ca nu-i asa !! esti liber si fericit in viata cand traiesti doar dupa regulile tale si faci doar ceti place..( fara sa-i deranjezi pe altii)…!! esti fericit cand nimic din convenientele acestei societati nu te influenteaza in ceea ce faci cu tine !! tu daca traiesti dupa regulile mele ….vei fi frustrat nu fericit !! si daca eu as fi dalai-lama !!
  nimeni nu detine adevarul absolut al vietii ….ce si cum s-o depanam !! pacat este doar ca asta nu ne invata parintii si dascalii nostrii…toata copilaria si tineretea mea au fost brodate cu „”povete””fa asa, zi asa ….sub umbrela a doua lozinci „”asa trebuie si asa e bine””!! si mi-a trebuit timp si dezamagire si acumulari si pierderi sa aflu mai tarziu „pe pielea mea”ca nu trebuie sa faci decat ce vrei tu si ceea ce crezi ca te face fericit…sa-ti traiesti viata ta nu pe a altora….si…..mor de frica sa nu fie prea tarziu sa nu mai am „CHEF””…sa nu mai am „”TIMP”” sa fiu libera si fericita !!

   drstoica a răspuns:
   iulie 19, 2014 la 3:59 pm

   De ce nu e chiar așa? Fiindcă ce am scris eu e într-un acord perfect cu ce ai scris tu. Trăiești după regulile tale ca să-ți găsești cu adevărat starea de bine. Iar pe ceilalți îi lași, de asemenea, să trăiască după regulile lor, nu le impui pe ale tale, fiindcă vei începe să fii nefericită când vei vedea că au și ei propriile lor reguli.
   Eu am descoperit, ca și tine, pe pielea mea ce înseamnă asta. Iar acum, făcând o mulțime de schimbări în MINE, nu în ceilalți, mă simt cu adevărat Bine!
   Niciodată să nu ți se pară prea târziu, prea în zadar! E vorba de tine și de viața ta!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s