Asertivitate, bun simț, înțelepciune… Există așa ceva?

Publicat pe Actualizat pe

votSajjad Karim e primul musulman britanic devenit europarlamentar. Din partea Partidului Conservator. Iar zilele trecute, omul a cerut sprijinul celorlalți europarlamentari în alegerile pentru șefia forului continental. Asta, după ce conservatorii britanici și-au tot făcut capital electoral pe spatele imigranților români, bulgari și polonezi, pe care i-au blamat, așa cum facem mulți dintre noi cu diferite categorii de oameni din viețile noastre.

Sorin Moisă e un europarlamentar ales aici, pe malul Dâmboviței. Nu contează din ce partid. Și, pentru că a avut ceva de spus, a ales calea unei scrisori deschise către Sajjad Karim. DECENT, ASERTIV, AMUZANT, DELOC AGRESIV. E genul de atitudine care ne-ar folosi tuturor dacă am uza mai des de ea. Fără înjurături inutile și fără comportament pe care nu ne place să-l vedem la ceilalți. Românul a observat deopotrivă și jumătatea goală și pe cea plină a paharului numit Sajjad Karim.

La o asemenea exprimare, nici măcar Karim nu poate răspunde altfel. Iar intervenția lui Moisă a intrat în atenția tuturor la Bruxelles.

Scrisoarea deschisă a fost publicată și de ziarul Adevărul. Citește-o cu atenție! Pe toată! E o lecție. Fără generalizări excesive, fără ștergeri foarte subiective de informații, fără distorsionarea neplăcută a realității.

sm„Dragă Saj,

Îţi mulţumesc pentru mesajul în care mă felicitai pentru alegerea în Parlamentul European şi îmi cereai votul pentru a deveni preşedinte al PE. Spui că Europa şi instituţiile UE trebuie să ‘arate unitate, să prezinte o viziune clară şi că nu se mai pot baza pe vechea abordare care a îndepărtat cetăţenii de proiectul european’. La fel de interesant este şi faptul că vrei ca noi să ‘realizăm un nou angajament faţă de oamenii pe care îi reprezentăm’. Şi, nu în ultimul rând, pare că îţi doreşti foarte mult să ‘ne distanţăm de aparatul de partid’.

Ai fost ales încă o dată eurodeputat din partea Partidului Conservator britanic, din care faci parte din 2007. Din păcate, Partidul Conservator a ales în ultimii ani, ca să îl parafrazez pe Nigel Farage, să joace cartea UKIP-ului. Fapt ce include idei precum extinderea până în 2018 a limitărilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie – propunere susţinută anul trecut de zeci de conservatori şi cerută din nou anul acesta. Sau încercările neîncetate de a găsi metode pentru blocarea sau limitarea migraţiei din cadrul Uniunii Europene.

Toate aceste lucruri, când există dovezi clare despre beneficiile imigraţiei asupra pieţei muncii din Marea Britanie, sau în timp ce economonia britanică este deschisă, iar cetăţenii britanici se bucură de toate avantajele pieţei unice, în toate aspectele ei, inclusiv traiul, munca, pensionarea şi accesul la asistenţă socială în orice alt stat din UE. Dar cel mai grav dintre toate lucrurile este faptul că voi, conservatorii, chiar dacă nu aţi contribuit direct, aţi tolerat crearea unei atmosfere insultătoare pentru românii, dar şi pentru bulgarii sau polonezii care trăiesc în UK.

Stereotipurile, generalizările jignitoare, datele false şi manipulate au circulat şi au luat amploare fără niciun obstacol, în timp ce, de exemplu, 2.200 de doctori români „gata pregătiţi“, a căror pregătire a fost plătită de acei români săraci de acasă, formează 0,8% din personalul medical al sistemului vostru de stat.

În loc să speculaţi îngrijorările oamenilor, puteaţi face apel la bunul simţ al cetăţenilor britanici arătându-le ADEVĂRUL. Dar voi, ca partid, aţi ales să speculaţi temerile oamenilor şi să profitaţi de ele în scopuri electorale, fapt ce de altfel s-a dovedit a fi o strategie greşită, având în vedere victoria UKIP în alegerile europarlamentare. Mulţi dintre compatrioţii mei care locuiesc în UK şi sunt oameni oneşti şi muncitori simt că au devenit ţinta unei discriminări sociale injuste. Asta doare.

Am fost trimis în Parlamentul European mulţumită voturilor cetăţenilor români. Consider că partidul vostru nu i-a tratat corect, nici pe ei, nici pe bulgari sau pe polonezi. Votul meu în Parlamentul European, dacă mă întrebi, se va baza pe votul lor din alegeri: acesta este ‘angajamentul meu de durată pentru naţiunea pe care o reprezint’, deci iese din discuţie ca tu, un candidat conservator, să obţii votul meu. Nu sunt sigur că aceste realităţi te vor face să te distanţezi de propriul ‘aparat de partid’ sau dacă tu consideri că retorica dureroasă anti-imigraţie de acasă creează premisele ‘unei unităţi’ sau ale unei ‘viziuni clare’.

Referindu-mă strict la tine, mărturisesc că îţi apreciez munca ca eurodeputat în domeniul drepturilor omului, comerţ şi reducerea birocraţiei, şi respect enorm faptul că eşti primul musulman britanic care a devenit europarlamentar. Aştept să lucrăm împreună în orice chestiune, dar nu pot să te votez într-o poziţie atât de importantă.

În încheiere, sunt de acord cu tine că a venit momentul. A venit momentul să reinventăm politica de masă, a venit timpul să fie mai mult adevăr, mai multă empatie, mai degrabă decât specularea ieftină a anxietăţilor sociale pentru obţinerea scopurilor politice. Marea Britanie merită politicieni care sunt capabili să se bazeze pe atuurile poporului britanic în aceste timpuri grele, nu să speculeze şi să alimenteze fricile naţiunii.“

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s