Când nimeni nu mai credea în el, a fost de ajuns ca el să creadă!

Publicat pe Actualizat pe

WinFlorin Mergea e un tenismen român ajuns la 29 de ani, tocmai intrat în semifinale – la dublu – la Roland Garros, alături de croatul Marin Draganja. S-au cunoscut și reunit într-o echipă cu doar câteva zile înainte de începerea turneului. Faza în care au acces e o premieră pentru cariera amândurora.

În iunie 2011, Mergea se retrăgea din tenis. Se săturase, deși junioratul îl anunțase drept o mare speranță a sportului alb. Tenisul devenise, zice, o povară pentru el. Oare tenisul? Nu știm, ne putem da doar cu părerea, dar ar fi presupuneri inutile.

În iunie 2014, Mergea devine una dintre revelațiile turneului parizian. Trăiește sportul ăsta cu maximă intensitate; din acest punct de vedere, seamănă deja cu Simona Halep. Și parcă se vede. Nu mai disperă după rezultate. Însă joacă fiecare meci cu o plăcere formidabilă, după propriile spuse. Acum, la 29 de ani. Când mulți îi spuneau că e prea târziu. Doar Țiriac și Năstase au mai ajuns în semifinale pe la Paris.

„Retragerea mea este un subiect mai delicat, nu cred ca e momentul sa vorbim despre el acum. Ajunsesem într-un punct în care pur si simplu nu mai puteam sa fac tenis. A fost decizia pe care a trebuit sa o iau atunci si a fost una buna, chiar daca multa lume spune ca nu trebuia sa ma las. Asta m-a ajutat foarte mult pentru ce am început sa facem noi împreuna (se refera la sotia Daiana), am plecat de la zero. Un an si jumatate am stat fara sa joc aproape deloc. Mintea mea era luata complet de la tenis, chiar acceptasem ideea ca nu o să mai joc niciodata. Este un lucru destul de greu de facut pentru un jucator, mai ales ca asta am facut toata viata, dar a fost o gura de aer de care aveam nevoie.”

TOȚI avem nevoie de o astfel de gură de aer din când în când. Ca să ne reamintim că suntem oameni, nu roboți, nu păpuși în mâinile altora.

„În timp ce o persoană ezită pentru că se simte inferioară, o alta este ocupată să facă greșeli și să devină mai bună.” Henry C. Link

Ce diferență de atitudine între 2011 și 2014! Deși, în 2014, forma sportivă încă suferea din cauza lipsei de continuitate! Și totuși… ce l-a făcut pe Mergea să revină ca un campion? Și-a pus întrebarea aia de AICI: Ce îmi doresc eu cu adevarat???

Au apărut clar intenția și atenția. Imaginația și voința, de AICI, care l-au împins la acțiune. Nu cu obsesie, nu cu frica de a nu se întâmpla cumva, nu cu disperare, nu împins de la spate, nu cu supărare, durere, suferință. Doar cu plăcere, indiferent de hopuri, de piedici, de greutăți! Chiar dacă despre el nu se scrie, nu se vorbește atât de mult cât despre Simona Halep.

A eliminat, în mod natural, treptat, cu el însuși, acele blocaje care spun întotdeauna: „nu poți”, „e greu”, „ce rost are?”, „n-o să reușesc”… Blocajele de care vorbeam odată:

1.Blocajul cunostintelor necesare. Nu stiu, habar n-am cum să ma dezvolt la nivel personal.

2.Blocajul presupunerii. Presupun ca dezvoltarea apare de la sine, nu trebuie sa misc niciun deget.

3.Blocajul momentului oportun. Nu este momentul potrivit sa încep. Mâine. Luni. De pe data de-ntâi.

4.Blocajul erorilor. Mi-e teama sa nu fac greseli. Și daca o dau în bara?

5.Blocajul perfectiunii. Întâi trebuie sa identific cea mai buna modalitate, abia apoi sa fac ce-i de facut.

6.Blocajul inspiratiei. Simt ca nu sunt inspirat sa fac acest lucru; înca nu.

7.Blocajul comparatiei. Ceilalti sunt mai buni decât mine. Nu ma compar eu cu X.

8.Blocajul asteptarilor. Credeam ca va fi mult mai usor. E greu, nu se stie…

Și atunci când nimeni, în afară de el, nu se mai aștepta, când toți ceilalți se îndoiau vizibil, după ce el însuși crezuse că a renunțat deja, s-a făcut minunea! Minunea?!? Minunea are întotdeauna o explicație simplă: Legea cauzei și a efectului! Despre care scriam AICI. Efectul nu se manifestă imediat după cauză. Efectul poate fi explicat și prin perioada de pauză în care și-a dat voie să înțeleagă viața altfel, să-și pună întrebări la care nimeni nu-i putea răspunde, doar el. Perioada în care a realizat clar că: VREA, POATE și MERITĂ!!! Restul sunt pretexte.

„Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără permisiunea ta!” Eleanor Roosevelt

Indiferent ce îți dorești de la viața ta, oricât de greu te-au învățat alții că este, chiar dacă societatea te umple de tristețe, NUMAI de tine depinde rezultatul! Imaginația ta înseamnă INTENȚIE! Imaginează-ți des, în detaliu, vezi obiectivele deja împlinite! Și ATENȚIE! Atenție pe plan, pe gânduri+emoții+acțiune! Fă-le să conspire în favoarea și NU împotriva ta! Învață, experimentează, riscă, acceptă, învinge! Să nu crezi că nu se poate dacă măcar o dată ți s-a mai întâmplat sau dacă măcar un om a mai reușit ceea ce tu îți propui! BAFTĂ!

„Tot ceea ce ți se întâmplă este o oglindire a ceea ce crezi despre tine. Nu putem atrage mai mult decât credem că valorăm.” Iyanla Vanzant

Un interviu interesant, complet cu Florin Mergea găsești aici, în Prosport.

mergea

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s