Prost? De ce?

Publicat pe

c-jungFactorul critic, analitic stă în mintea conștientă. Și-i dăm voie să devină stăpânul vieților noastre, să ne domine, să ne spună mereu că ăsta e rău, celălalt e urât, ăla e greșit…

Pentru o viață sănătoasă…

Orice lucru, mare, mic, pe care-ți pui atenția capătă putere asupra ta. Dă-ți seama: când eviți să te gândești la ceva anume, acel ceva aproape că nu există. Când îi dai atenție, din stăpânul lui, devii un stăpânit. Însă valoarea ta nu stă în așa ceva. Valoarea ta e înnăscută, e autentică, există indiferent de câte școli faci sau nu faci, indiferent de câți bani ai sau nu ai, indiferent de cine crezi că ești sau că nu ești. Valoarea ta există prin însuși faptul că exiști. Gândește-te doar câtă suferință provoacă dispariția cuiva apropiat, chiar de, în timpul vieții, ți se părea că nu-l mai poți suferi.

Un profesor american și-a început seminarul, în fața a 200 de studenți, fluturând o bancnotă de 100 de dolari.

Profesorul: Cine vrea bancnota asta, ia să vedem!

Toți studenții aveau mâinile pe sus. Apoi, profesorul mototolește bancnota bine, bine și întreabă din nou: Cine vrea bancnota asta, stimabililor?

Mâinile s-au ridicat din nou la unison, poate, poate le pică 100 de dolari. Profesorul aruncă bancnota pe jos, calcă pe ea, o umple de praf, o face greu de recunoscut, o ridică și întreabă: Cine vrea bancnota asta, oameni buni?

Toți studenții au ridicat mâinile cu aceeași determinare.

Profesorul: Știți de ce încă mai vreți această bancnotă, chiar și după ce a fost șifonată, prafuită, călcată în picioare? Pentru că și-a păstrat valoarea!

Deseori, suntem căzuți la pământ, ne simțim murdari de deciziile luate, ne șifonăm verbal cu semeni de-ai noștri, suntem împroșcați cu noroi de alți oameni… Cu toate astea, ne păstrăm valoarea.

Omul trebuie iubit pentru valoarea sa primară, pentru calitatea umană cu care s-a născut și apreciat pentru ceea ce înseamnă el per total, nu judecat, criticat, pedepsit pentru o anume circumstanță. Cineva greșește într-o situație, iar persoanele din jur se și reped: „Ce prost e!”. Pentru o simplă întâmplare nefericită, îl facem prost pe om în totalitatea lui?! Chiar îl cunoaștem atât de bine și n-am găsit la el nici măcar o calitate care să ne oprească de la a-l mai face prost? Fiindcă fiecare dintre noi se află, din când în când, în postura acestui om…

Păstrează-ți valoarea oricare ar fi ea! E un lucru pe care nimeni și nimic nu ți-l poate lua. Doar ai grijă de valoarea ta!

viata-sanatoasa

Anunțuri

13 gânduri despre „Prost? De ce?

  viesparul a spus:
  Mai 10, 2014 la 10:25 am

  L-am citit. Incurajator si motivational. Bun asa!

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 5:07 pm

   Mulțam fain! Să ne încurajăm, că merităm! 🙂

  Dianette a spus:
  Mai 10, 2014 la 1:08 pm

  Excelent!

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 5:07 pm

   Mulțumesc! Și tu la fel! 🙂

  ninacremeneanu a spus:
  Mai 10, 2014 la 2:48 pm

  corect…””pastreaza-ti valoarea”” !! daca tu nu te consideri un om „”de valoare”” nimeni nu ti-o va „”da „” !! valoarea de sine este data de noi insine, dupa cum ne purtam cu cei de langa noi ,dupa cum ne äsezam „” in societate …dupa „”langa cine”” ne asezam in lume…dupa cum ne respectam pe noi si pe äproapele” nostru !! si da, e important sa ti la valoarea ta ..si atunci nimeni nu va putea sa te „”umileasca”” chiar de ar vrea asta !!
  dar…ce facem cu valoarea de „”jigodie””, de „”pupincurist””…de „lingau oportunist”” sunt si astea „”valori „”!!?? au ei un motiv in viata de au ales caile astea de „”succes””…dar …nu ma obliga sa le respect „”valoarea”” nu pot si nici nu trebuie ..dupa gustul meu !! deci ..eu cred ca omul e o valoare prin „”nastere”” dar cred ca se „”devalorizeaza”” singur prin „”formare-deformata””!!!

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 5:06 pm

   Până și valoarea de „jigodie”, de „pupincurist”, de „lingău” tot noi o creăm. Noi punem etichetele. Dacă am constatat că unul e jigodie (deși, cine poate spune asta în mod obiectiv despre un om), nu mai încercăm nicicum să vedem totuși ce calități are jigodia. S-a dovedit jigodie într-o anumită întâmplare, dintr-un anumit punct de vedere; însă noi alegem să îl catalogăm așa din toate punctele de vedere. Eu sunt de părere că în orice lucru rău există ÎNTOTDEAUNA și ceva bun! Important e să ne stimulăm asta unii altora, astfel încât să dăm naștere și să perpetuăm valori plăcute, valori care ne ajută pe toți și nu doar pe unii dintre noi.

  ane a spus:
  Mai 10, 2014 la 7:23 pm

  Avem nevoie de valori morale pentru a fi oameni de valoare.

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 7:45 pm

   Adevărat, din punctul meu de vedere.

  geanina a spus:
  Mai 10, 2014 la 9:13 pm

  Grija mare am de valoarea mea! 🙂
  Imi e atat de draga! Dar cu toate astea nu ma pot abtine sa nu sar la gatul celui ce consuma in exces minciuni…:p

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 9:30 pm

   Foarte bine, de valoarea sa trebuie să aibă omul grijă, în primul rând!
   Consumul excesiv de minciuni îi provoacă mincinosului o pierdere, o viață nesănătoasă. 🙂 Ceilalți, dacă vor sănătate, aleg să nu le mai asculte.

  incredibleyoung a spus:
  Mai 11, 2014 la 1:39 pm

  Multumesc! Mereu gasesc sfaturi utile aici.:)

   drstoica a răspuns:
   Mai 11, 2014 la 2:03 pm

   Cu mare plăcere. Sunt păreri personale, servește-te liniștită, simte-te ca acasă! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s