Cu timpul (2)

Publicat pe Actualizat pe

jlbA doua parte a poemului „În timp, înveți”, al lui Jorge Luis Borges.

Cu timpul, inveti ca a sta alaturi de
cineva, pentru ca iti ofera un viitor bun,
inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei vrea sa te intorci la trecut.

Cu timpul, intelegi ca doar cel care e capabil sa te iubeasca asa, cu
defectele tale,
fara a pretinde sa te schimbe,
iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti.
Iti dai seama cu timpul ca, daca esti alaturi de aceasta persoana doar
pentru a-ti intovarasi singuratatea,
in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi.

Cu timpul, inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie
pot continua tot restul vietii sa faca rau celui ranit.

Cu timpul, inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine,
dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari o pot face.
Cu timpul, iti dai seama ca fiecare experienta traita alaturi de fiecare
fiinta
nu se va mai repeta niciodata.

Cu timpul, iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta
umana,
mai devreme sau mai tarziu va suferi aceleasi
umilinte si dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat.

Cu timpul, inveti ca, grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca,
asta va determina ca, in final,
ele să nu mai fie asa cum sperai.

Cu timpul, iti dai seama ca, in realitate,
cel mai bun nu era viitorul sau trecutul,
ci momentul pe care-l traiai exact in acel moment.

Cu timpul, vei invata ca, incercand sa ierti sau sa
ceri iertare,
sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor,
sa spui ca ai nevoie,
sa spui ca vrei sa fii prieten,
dinaintea unui mormant,
nu mai are nici un sens.

Dar, din pacate,
toate se invata doar cu timpul…

Anunțuri

18 gânduri despre „Cu timpul (2)

  Dianette a spus:
  Mai 9, 2014 la 9:34 pm

  Foarte adevarat… l-am sorbit, apropand fiecare litera… nu ca ar mai fi nevoie de aprobari…
  Partea cu defectele insa… e mai complicata… aprob si aici, intrebandu-ma insa… cine iubeste defectele cuiva? Le trecem cu vederea o vreme… pentru ca iubirea-i oarba… faza aceea de „indragosteala” trece… si atunci?

   drstoica a răspuns:
   Mai 9, 2014 la 9:45 pm

   „să te iubească așa, cu defectele tale”. Să te iubească pe tine, acceptându-ți defectele. Observându-le, confruntându-se cu ele, înțelegându-le, știind că are și el/ea la fel de multe și de mici sau de mari, acceptându-le. Ea e iubirea adevărată. Restul e atașament, e obsesie, e posesiune. e dresaj… 🙂 Nimeni nu vrea să fie schimbat de celălalt, chiar dacă ăsta e primul gând (inconștient) al femeii, la intrarea într-o relație: îl fac eu să se schimbe acolo unde nu e bine. 🙂
   Știu, nu e chiar ușor. Dar contează foarte tare cât de atenți suntem întâi la noi înșine și abia apoi la ceilalți. De aici pleacă totul. Când corectăm noi la noi, vor corecta și ceilalți la ei, dintr-o pornire aproape automată.

    Dianette a spus:
    Mai 10, 2014 la 2:09 am

    Gandul inconstient al femeii?!”” Nu generaliza… Depinde de o multime de factori… „cu ce” gand se intra intr-o relatie… ce „bagaje” aduce fiecare cu el… in unele pot fi comori, in altele bolovani… Trebuie invatat pe parcurs cum ne scapam de cele negative, ce ar dauna/ingreuna o (noua?) relatie… Chit ca si ele si-au jucat rolul (bine, unii nu se-nvata niciodata…)… ne-au pus in garda… ahhh iar sunt incoerenta… da’ ‘ntelegi tu… nu? 😉

     drstoica a răspuns:
     Mai 10, 2014 la 9:46 am

     Statistica psiho-socială spune că ăsta e un gând care predomină în mintea femeii la începutul unei relații. Iar în cazul bărbatului, el crede că femeia de lângă el va rămâne tânără și frumoasă toată viața. 🙂 De aceea, bărbatul finanțează din greu industria cosmetică. 🙂 Iată, e și greu să realizezi, sunt gânduri/dorințe inconștiente, tinzi să spui: „eu? nu!”. 🙂 Dar, fie că vrem sau nu să acceptăm, ele există, în general.

      Dianette a spus:
      Mai 10, 2014 la 1:02 pm

      Zambesc. Deci… unde ramane iubirea aceea „cu tot cu defecte”… fie ele si fizice?

      Si chiar daca ar fi asa (ma rog, tu ai mai multe studii in domeniu ori in jurul lui… etc.) atunci barbatul e putin mai naiv pornind de la premiza „frumusete vesnica”… Da-mi voie sa rad cu pofta (si asa o fac rar)… Spun asta mergand, mizand chiar, pe ideea ca e mai probabil a schimba un barbat (sic!) decat a sustine (material si nu numai) frumusetea si tineretea (?!) fizica a femeii…
      Grrr… vad ca inchei cu „in general”…

       drstoica a răspuns:
       Mai 10, 2014 la 4:47 pm

       Da, sunt amândouă la fel de credibile. 🙂 Să-mi arăți și mie un bărbat schimbat de femeie, fără voia lui. 🙂 A, da, există cazuri în care un bărbat se schimbă, iar femeia zice: „iată, eu l-am schimbat!”. Ce frumos se minte pe ea! :))

       Iubirea cu tot cu defecte? La cei fericiți. Cei care nu o au nici nu cred în ea. Când oamenii nu pot face un lucru, vor spune că nici tu nu poți.
       Cel mai ușor mi-e să spun că nu există, dar n-aș vrea mai degrabă să învăț iubirea cu tot cu defectele celuilalt? Eu vreau! 🙂

        Dianette a spus:
        Mai 10, 2014 la 6:49 pm

        🙂 Cata… nu schimbat… ci schimbat… intelegi diferenta? :))) Eu cred in schimbare… fiecare clipa traita ne schimba nitel… fiecare experienta si de ce nu, fiecare relatie, fiecare persoana cu care impartim sentimente, ganduri… etc. Nu vorbesc de schimbari de genul „l-am schimbat pe x!” … La fel cum nu concep cum poti afirma „nu am sa ma schimb pentru nimic in lume!” Oamenii care afirma asta… imi fac pielea gaina… si caut departarea… Intr-o relatie ne schimbam usor… ca vrem ori ba. Incapatanarea nu duce niciunde. Nu ai facut niciodata, de dragul ei… un pas inainte… chiar daca nu a fost exact ce-ti doreai? Sau ea pentru tine? Maruntisuri ce merg la inima. Nu schimbari capitale. Nu sa te vinzi pe tine. Nu. Iti ramai loial… Flexibilitatea n-a ucis pe nimeni. Ma opresc aici. Pune tu ghilimelele pe unde le simti. Un week-end superb! 🙂

         drstoica a răspuns:
         Mai 10, 2014 la 6:53 pm

         Da, flexibilitatea e foarte bine venită, creează cu adevărat comunicare. Omul se schimbă numai dacă vrea el însuși. Exact ca în situațiile de care spui și tu: te schimbi de dragul cuiva. Dar nu acel cuiva te-a schimbat. 🙂 Te schimbi chiar și dacă acel cuiva nu ți-o cere. Important e să vrei, să intuiești avantajele.

      Irina a spus:
      Mai 10, 2014 la 3:42 pm

      Eu recunosc ca am avut acest gand la inceputul casniciei mele. I-am si cumparat o carte, fiind absolut sigura ca, daca o citeste, isi va corecta anumite gesturi care ma deranjau. Au trecut 12 ani si gesturile au ramas. :))
      De asemenea, am observat ca el a crezut ca eu voi ramane tanara si frumoasa toata viata. :))

       drstoica a răspuns:
       Mai 10, 2014 la 4:52 pm

       :)) Tu ești una dintre persoanele care conștientizează și acceptă lucrurile astea. Nu înseamnă că cine nu o face nu gândește așa. 🙂 Da, recunosc, și eu gândesc la fel, e o tradiție genetic-culturală. O poți combate doar dându-ți seama că e nepotrivit ceea ce crezi, iar apoi – făcând exercițiul acceptării pentru a schimba situația. E o iluzie că tre’ să se schimbe (întâi) cei din jur, numai tu nu. Sau tu după aia. Când lucrurile stau fix pe dos.

  Cristina Șavga a spus:
  Mai 9, 2014 la 10:20 pm

  Foarte frumos spus si, din pacate, dureros 🙂

   drstoica a răspuns:
   Mai 9, 2014 la 10:50 pm

   Dureros? Eu i-aș spune „în mod fericit”. E o blândă tragere de mânecă, astfel încât noi să putem da restart minții (dacă lucrează cumva împotriva noastră). 🙂 Ar fi fost dureros dacă ne-am fi aflat în pragul sutei de ani și n-am mai fi putut schimba nimic. 🙂 Dar așa… eu zic să ne bucurăm, Cristina! 🙂

    Cristina Șavga a spus:
    Mai 9, 2014 la 11:15 pm

    Dureros, pentru ca avem atit de putin timp la dispozitie, care e atit de pretios, si e mare pacat sa-l irosim pentru a intelege anumite lucruri, pentru ca in trecut nu am facut-o.

     drstoica a răspuns:
     Mai 10, 2014 la 9:53 am

     Dar niciodată nu e prea târziu, nu? Merită să ne bucurăm că nu am irosit timpul până la capăt. 🙂 La 42 de ani, Lester Levenson, a făcut al doilea atac de cord. Medicii i-au spus: „mergi acasă, pregătește-te, mai ai de trăit două-trei săptămâni”. A mers acasă și a dat restart minții sale, obiceiurilor vechi, credințelor, convingerilor care nu-l mai ajutau, valorilor care nu prea mai erau toate valori… A trăit 84 de ani. A fost ghid în pelerinaje montane până pe la 80 de ani; ajungea mereu primul sus. 🙂 Povestea e lungă și frumoasă. Dacă ai timp și plăcere, citește o carte de-ale lui sau „Iubește-te pe tine însuți și lasă-i pe ceilalți să facă ce vrei tu”, a lui Lawrence Crane.
     Știu, tendința e să ne plângem de milă. Dar trecutul nu mai poate fi schimbat, iar viitorul nu există. Singurul moment care contează este cel prezent. Dacă ACUM fac ceva altfel pentru a-mi înfrumuseța viața, viitorul nu poate să arate decât bine.

  ninacremeneanu a spus:
  Mai 10, 2014 la 3:11 pm

  „” cu timpul „” asta m-a facut pe mine inteleapta…sa inteleg ca nu stam cu cineva pentru un viitor bun ,stam pentru fericirea pe care ne-o da „prazentul”” cu el (ea) si tot acum am stiut ca sigur iubesti un om si-ti trebuie numai atunci cand nu vrei sa „schimbi”” nimic la el ., nu pentru ca e perfect sau tu oarba..ci pentru ca-ti „” ajunge”” asa cum este !!..intreg !!
  pacat de femeile care cred si-si zic (dupa cum ai scris aici) ca daca schimba cate ceva la un barbat il vor face „”bun”pentru ele”” !! lasa-l fatoooo… nu pe asta-l vrei ….!!
  deci de acord si ma bucur ca multi din noi revenim „”pe pamant”” intelegand ca nu planul de viitor face viata ..nici vaicarelile despre trecut…ci momentul, clipa ,prezentul …ca oricum ceea ce facem in viata este sa ne „”indeplinim soarta „”!!
  „‘carpe diem „”!! …de ce nu ne invata viata mai devreme acest „slogan”” !!

   drstoica a răspuns:
   Mai 10, 2014 la 5:02 pm

   Ai sintetizat perfect esența vieții, Nina!!!
   De ce să ne blocăm în trecut, despre care, culmea, îl credem mereu mai bun, mai frumos decât a fost el în realitate?
   Vizavi de viitor, e foarte ok să ne facem planuri. Dar trebuie să luăm în considerare că sunt doar planuri, că e imposibil să vină doar de-alea bune și că, dacă-l vrem frumos, se cade să începem construcția viitorului chiar acum. Nu de mâine, de luni, de la-ntâi, cum obișnuiesc oamenii să-și promită atunci când vine vorba de vreo schimbare.
   Momentul prezent se trăiește cu pasiune indiferent de circumstanțe. Nu-mi place un lucru, îl schimb. Nu pot să-l schimb, mă schimb pe mine, schimb pasiunea pentru acel lucru, schimb atitudinea mea și situația se transformă. Orice-am face, schimbarea e soluția.
   Ehe, eu am auzit „solganul” ăsta din copilărie. Da’ parcă mi l-a explicat cineva vreodată cu adevărat? A trebuit să-l înțeleg singur, fiindcă nici cei de la care așteptam explicația nu-l înțelegeau. Eu cred că în școli ar fi bine să se introducă program/ore de coaching pentru elevi și pentru profesori, deopotrivă. Ar fi foarte util.

    ninacremeneanu a spus:
    Mai 10, 2014 la 5:13 pm

    filozofic schimbarea nu este doar solutia..este si evolutia ..mai nou psihologii spun oamenilor cu relative „”labilitati si neadaptabilitati”” psihice sa faca o „”schimbare””nu numai in bine poate fi si-n rau dar, schimbare sa fie !!
    deci ..”carpe diem””!

     drstoica a răspuns:
     Mai 10, 2014 la 5:22 pm

     Pentru că orice acțiune e mai bună decât inacțiunea. Te ajută să înveți, să-ți reglezi sistemul de valori și setul de convingeri, te obligă să evoluezi…
     Se spune că ceea ce trăiești în clipa asta e cea mai potrivită experiență pe care o puteai avea în clipa asta. Înveți și mergi mai departe, spre bine; sau nu înveți și continui să trăiești în situația dată.
     Corect: carpe diem! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s