5 convingeri susținătoare

Publicat pe Actualizat pe

a5lUn tip, pe nume Miguel Ruiz, medic de profesie și șaman toltec (mexican), a scris cândva două cărți în care a cuprins „cele cinci legăminte”. Sunt, de fapt, niște simple și utile principii de viață. Credințe. Convingeri sănătoase. Ar trebui să fie ghidul personal al oricărui om care vrea să aibă cu adevărat parte de liniște, de zâmbet, de împlinire, de ceea ce-și dorește și chiar îl reprezintă în viață, în mod cotidian. Pentru că, la naștere, ești programat să fii tu însuți. Iar pentru programul ăsta nu contează ce i se dă minții tale să creadă despre tine, de-a lungul anilor. Programul respectiv e înscris în ADN-ul personal, e integrat în corpul fizic. La început, orice om urmează instinctiv înțelepciunea propriului său program. Apoi… apare educația. Dar, vorba lui Einstein, educația adevărată este ce rămâne după ce uiți tot ce ai învățat la școală.

Când don Miguel Ruiz a publicat „Cele patru legăminte”, cartea a avut un atât de mare impact la nivelul minților cititoare, încât Ed Rosenberg și general-maiorul Riemer au introdus-o în programul de pregătire al forțelor aeriene americane.

Dacă începi să exersezi aplicarea acestor cinci principii de viață, am curajul să afirm că, peste câteva luni, vei privi în urmă și nu-ți va veni să crezi cum și cât s-a schimbat viața ta. În bine!

Dacă alegi să le spui „prostii”, exact așa ceva sunt cele cinci legăminte. Pentru tine. Vorba lui Ford: Daca tu crezi ca poti, asa e. Daca tu crezi ca nu poti, asa e.

Legămintele sunt acele credințe, acele convingeri susținătoare menite să le înlocuiască pe cele limitatoare din mințile noastre, să ne dea libertatea de gândire, de simțire, de exprimare de care avem nevoie pentru a evolua și nu pentru a ne bloca în probleme, nevoi și regrete. Să schimbe anumite credințe cu care am fost „dresați” mai ales în copilărie.

1.Fii impecabil în tot ceea ce spui! Folosește-te de puterea cuvintelor tale numai pentru a-ți face un bine și nu pentru a capta atenția celorlalți, pentru a-i mulțumi pe cei din jur cu orice preț. Ai ajuns să îți dorești, poate inconștient, să fii mereu pe placul tuturor ori să le devii permanent superior într-un fel sau altul. Și la ce-ți folosește asta?!

2.Nu interpreta nimic la modul personal! Pentru că nimic din ceea ce fac ceilalți nu are vreo legătură cu tine. Deși pare absurd, gândește-te doar că ceilalți acționează permanent în baza propriilor convingeri limitatoare, în baza tuturor lucrurilor pe care ei le-au învățat despre viață și despre ei înșiși. Dar cine spune că au dreptate? Așa cum cine poate spune că eu am dreptate? De ce totul se raportează la ceilalți și deloc la mine?

3.Nu face presupuneri inutile! Asta mie îmi place foarte tare. Pentru că am descoperit la mine ce obicei nebun era ăsta. Mă surprind de n ori pe zi făcând presupuneri inutile. Acel „dacă” și cu „parcă”. Presupuneri bazate pe nimic sau pe amintiri. Iar din amintiri, omul extrage întotdeauna doar ceea ce-i convine, nu esența reală și completă a lucrurilor. Întotdeauna, trecutul ne pare mai frumos decât a fost cu adevărat, prezentul ne pare mai greu decât este în realitate, iar viitorul ne pare mai dificil decât va fi el pe bune.

Și am început să renunț la presupuneri aiurea. Când mă surprind făcându-le în gând, le abandonez, le înlocuiesc cu altfel de gânduri. Exersez. Exercițiul e garantul reușitei. Și văd că se poate. Asta îmi sporește porția de calm și de zâmbet în fiecare zi. Cine mă cunoaște poate confirma sau mă poate contrazice. 🙂

4.Fa întotdeauna tot ce-ti sta în puteri! „Fă întotdeauna”, nu „Fă, Doina”. 🙂 Indiferent de circumstanțele prin care treci, fă întotdeauna tot ce poți pentru a fi bine. TU! Fiindcă dacă tu ești cu adevărat bine, crede-mă, nici celor din jur nu le poate fi rău. Binele e bine peste tot, nu doar de o parte a baricadei. În acest fel, eviți autocritica inutilă, autopedepsirea și regretele veșnice.

5.Fii sceptic, dar învata sa asculti! Ascultă, vezi, caută, informează-te, dar folosește-te de puterea îndoielii pentru a-ți pune întrebări referitoare la toate informațiile primite. Nu le lua mereu de bune când ți le dau alții! Încearcă tu să probezi totul, pe cât posibil, ca să vezi ce funcționează pentru tine și ce nu.

Ascultă intenția subconștientă care se ascunde în spatele acestor cuvinte și-ai să-ți dai răspunsurile cele mai potrivite! Dacă te mint cu ceva pe tine, înseamnă că mă mint pe mine și ăsta a devenit ultimul lucru pe care să vreau să-l mai fac în viața mea.

dmr

7 gânduri despre „5 convingeri susținătoare

  Mirela a spus:
  aprilie 30, 2014 la 7:53 pm

  Reblogged this on prin preajmă.

  Mirela a spus:
  aprilie 30, 2014 la 7:54 pm

  Mi-am permis :)…. multumesc.

   drstoica a răspuns:
   aprilie 30, 2014 la 9:27 pm

   Mulțumesc eu, Mirela! 🙂

  incredibleyoung a spus:
  mai 1, 2014 la 5:04 pm

  Minunat!

  Şerban Stănescu a spus:
  martie 19, 2015 la 4:04 pm

  Superbă recenzie! Că ASTA E O RECENZIE!
  Măi, Cătăline, dacă mai vin pe aici, o să mă bag în datorii până-n gât!
  Caut să rezolv, altfel, e de rău.
  Trimit pe mail ideea… 😉

   drstoica a răspuns:
   martie 19, 2015 la 4:25 pm

   Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase, Șerban!
   Dar să știi că eu nu vreau să te conduc spre datorii. :))

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s