Frica din basme, groaza din viață (2)

Publicat pe Actualizat pe

copilÎncepeam postarea trecută cu frica – tradiție populară. Frații Grimm au adunat inițial niște povești populare într-un volum destinat mediului academic, studiului universitar. Erau cu totul și cu totul altfel decât ceea ce citim noi astăzi copiilor. Erau pline de violență extremă, de sânge, de violuri, de incesturi, de frică în cea mai crudă formă a sa. Nu insist cu exemple. Unul singur amintesc: Frumoasa din Pădurea Adormită a fost violată de prinț și nicidecum salvată de el. Abia apoi a trecut un altul care a trezit-o și luat-o acasă.

Alea nu erau basme de spus copiilor. Și totuși poporul le scornise, nu? În proverbiala lui „înțelepciune populară”. Păi, asta e înțelepciune?! E, așa considerau oamenii că-și pot speria copiii, încât ei să nu se dedea niciodată la crime, violuri, nebunii. Dar asta nu făcea decât să creeze frustrări interioare și, uneori, modele de cum poți avea o femeie dacă ea nu vrea, de cum poți avea un lucru dacă celălalt refuză să ți-l dea.

În „Capra cu trei iezi”, la teatrul de păpuși, țin minte și sunt sigur că asta se repetă de fiecare dată, copiii aplaudau de mamă-mamă atunci când lupul era spintecat pe burtă pentru a scoate iezii la lumină. Aceluiași animal i se întâmplă la fel în „Scufița Roșie”. Niciodată lupul nu e învățat că a greșit, că poate fi și bun după lecția primită. De fiecare dată e maltratat, omorât, aruncat la groapa comună. Iar omuleții, deveniți oameni, se vor bucura mereu, măcar în gând, de răul „dușmanului”. Deși, cine spune că „dușmanul” e cel care greșește? Sau că numai „dușmanul” greșește? Dar asta e psihologia poporului.

Dacă vrem să schimbăm ceva în viața noastră și a lumii de mâine, începem prin a remodela poveștile astea simple și drăguțe, în mod individual, cu fiecare părinte și copil în parte. În a le completa cu finaluri motivaționale, corecte, inspiraționale.

Revin la basmele fraților Grimm. Editorul lor, citindu-le poveștile, a avut fericita inspirație să rescrie momentele de violență extremă și să publice volumul în două variante, a doua destinată maselor. Această carte a fost extrem de bine vândută, unul dintre primele betstselleruri din literatura universală.

Psihologia modernă, noile neuroștiințe au descoperit că poveștile pot fi și mai înțelept modelate, că, de fapt, realismul frumos al metaforei, curățenia întâmplărilor plus aspectul inspirațional și motivațional sunt mult mai eficiente asupra minții de copil, dar, fără doar și poate, și asupra minții de adult.

frica3Când un copil vede că nu știu ce personaj din desene animate s-a speriat îngrozitor și copilul se sperie la rândul lui, nu-i invalidăm frica, spunându-i că nu are de ce să se teamă. Pentru că el se teme deja, s-a speriat, faptul e consumat. Pur și simplu, găsim o nouă continuare a poveștii în care frica dispare fiindcă personajul și-a dat seama că nu are de ce să se teamă, că nu există niciun pericol real. Metafora din desene animate se continuă firesc cu metafora părintelui, la fel de convingătoare ca aia de la televizor. Înlocuiește-i frica nejustificată cu o altă emoție, una care-l ajută. Curiozitatea, de exemplu.

Știu că e mai ușor, mai la îndemână să spui copilului: „dacă nu ești cuminte, te bat!”. Nici măcar nu pare ceva periculos. Că să stai și să-l motivezi să fie cuminte durează mai mult și poate ești și tu obosit, stresat, supărat. Corect. Dar amenințarea cu „te bat!” e folosită muuult prea des. Mai mult decât alternativa motivațională. Aici e problema. Că dăm credit fricii cât nu dăm celorlalte emoții pozitive la un loc.

Cu cât mai puțină frică venită din pericolele virtuale, cu atât mai bine. Frica e bună atâta vreme cât ne e prietenă. Cât își face treaba ei de MOTIVARE în diverse situații. De motivare, nu de îngrozire. Granița dintre ele e destul de subtilă, într-adevăr. Frica nu va dispărea niciodată cu totul din mințile noastre. Dar nici nu trebuie. E nevoie totuși să o gestionăm cu atenție, cu înțelepciune, să păstrăm un echilibru. Acel echilibru care, în prima copilărie (0-7 ani), este esențial pentru fericirea omului la maturitate.

Despovărează-te de frică și dă-ți voie să ai succes în viață! În tot ce faci! Eu așa am învățat și experimentat: că vrei, poți și meriți, oricât ți-ar spune alții că nu! Atâta vreme cât îți este frică, ești la mâna celorlalți. Atâta vreme cât îți este teamă, vei vrea să maschezi inspirând teamă în jur. Iar tu vrei doar să-ți trăiești o viață frumoasă, sunt sigur de asta!

 

Anunțuri

8 gânduri despre „Frica din basme, groaza din viață (2)

  […] ce am luat-o de la grădiniţă, mă gândeam despre ce blogger să scriu azi. Mi-am adus aminte de Cătălin. Mi-am adus aminte de câţi ani îl cunosc. De câţi ani îl  citesc. Se fac 6. Şi parcă au […]

  monicasicoe a spus:
  Aprilie 11, 2014 la 11:32 am

  interesant subiectul 🙂

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 11, 2014 la 6:48 pm

   și rupt din realitate. 🙂

  iluminisme a spus:
  Aprilie 11, 2014 la 12:38 pm

  omul cat traieste invata, daca stau bine si ma gandesc, bau bau, m-a cam urmarit pana de curand, inainte de culcare, daca eram intr-o doaga, ajungeam la 25 de ani sa dorm cu becul deschis …

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 11, 2014 la 6:53 pm

   Ăsta-i marele secret al vieții, Raluca: „omul, cât trăiește, învață”. Dezinstalăm emoțiile distructive ori le redozăm în mod optim, punând în locul lor ceva care chiar ne susține viețile, ne face să zâmbim și să avem încredere în noi, să avem încredere că, uite, învățăm și mai îmbunătățim câte ceva la traiul nostru.
   Nici oamenii într-o doagă nu-s definitiv pierduți, să știi. 🙂

    iluminisme a spus:
    Aprilie 11, 2014 la 7:36 pm

    😀 asa este, nu stiu daca imi lipseste 😛
    Multumesc de ganduri, in seara asta inchid becul ;P

     drstoica a răspuns:
     Aprilie 11, 2014 la 7:44 pm

     Oamenii fără o doagă au calitățile lor sclipitoare, din ce-am observat eu. 🙂
     Îți doresc un somn ușor și-un întuneric plăcut și plin de vise frumoase! 🙂

      iluminisme a spus:
      Aprilie 11, 2014 la 8:04 pm

      Multumesc tare mult, la fel si tie 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s