Frica din basme, groaza din viață (1)

Publicat pe Actualizat pe

frica6Poporul știe el, din vremuri străvechi, că frica e cel mai deștept instrument de educare. Mă refer la poporul planetei, în general. Fiindcă au descoperit oamenii că dacă bagă frica în ceilalți, ceilalți tac, poate se și umilesc și fac ce li se cere. Nu mai contează că fac în silă, că fac din obligație, că fac fără plăcere, că fac cu gând de răzbunare. Și tot poporul ajunge, la un moment dat, să se vaite că generațiile de oameni sunt tot mai superficiale, că lumea e îmbibată de războaie. Războaie personale, războaie intercomunitare, războaie planetare, războaie cărora, am observat, li se zice uneori „constructive”. Pentru că, în realitate, frica e un foarte prost instrument de educare (a copiilor, a oamenilor în general) și cel mai puternic instrument de manipulare. Unora frica le dă satisfacții, pe alții îi inhibă și îi pune cu botul pe labe. Sunt destui pe care frica de alții i-a marcat cândva atât de tare, încât o transmit conștient sau inconștient mai departe, încercând să-i controleze pe cei din jur prin frică. Și aici nu e vorba de bătaie, de comportamente violente. E vorba de instaurarea unor frici, multe și variate, gen: frica de singurătate, frica de necunoscut (setarea fricii de întuneric la vârste mici), frica de pericole inexistente („dacă nu ești cuminte, te fură țiganii, vine bau-bau!”, mai târziu – „dacă îmi las serviciul ăsta pentru celălalt, poate rămân pe drumuri”), frica de eșec și frica de succes, frica de angajament, frica de trecut, frica de viitor și multe altele. Dar cea mai periculoasă și mai prezentă dintre toate formele sale este… frica de frică. „Dacă ajung la examen și mi se face frică? Mă tem c-o să-mi fie frică să-i spun ce simt… Mi-e frică să nu clachez din cauza emoțiilor…”

Frica e cultivată inconștient și e îngrozitoare. Te blochează, îți oprește creativitatea, te împiedică să visezi, să fii optimist, dându-ți impresia că ești realist, contrazicând mereu lucrurile bune din viața ta prin raportarea la lucrurile rele din viața societății. Iar ale societății nu sunt mereu și ale tale.

frica1Inteligența emoțională, teoretizată de Daniel Goleman și dezvoltată ulterior de niște oameni deștepți și înțelepți, zice că frica e de două feluri: frica validă, ocazională – cea care îți spune „uită-te atent în stânga, dreapta și traversează strada repede și în siguranță!” și care încetează imediat ce pericolul (mare, mic) real a trecut (ai ajuns pe celălalt trotuar); și frica din lumea virtuală, care nu poate fi niciodată validată fizic în momentul instalării ei. Grav este că se perpetuează în mintea ta fără susținere din lumea fizică. E frica de ce anume s-ar putea întâmpla dacă, de cine știe ce-o să spună X despre mine dacă, de pierd totul dacă plec de aici și nici nu știu cum o să fie dincolo, de n-o să mai găsesc niciodată un iubit/o iubită ca el/ca ea și așa mai departe. Astea sunt frici care se bazează pe amintiri, pe DOAR câteva experiențe trecute, în care ai acționat într-un fel. DAR din eșecuri tre’ să înveți, să descoperi că poți acționa și altfel și că, iată, poți avea mai mult succes. Chiar poți!

Pericolul poate fi real. Dar frica e opțională. Ca să înlături un pericol prezumtiv, trebuie să rămâi calm și să gândești, să simți cu înțelegere pentru întreaga situație. Frica e produsul gândurilor tale.

Oricine orice ți-ar spune, oricât te-ar speria cu ce știe și ce crede el, oricât de tare te-ai înșelat până acum în viață, înțelege că toate sunt niște lecții! Înseamnă că de-acum (nu de mâine, nu de peste o lună), merită să gândești și să acționezi diferit, după tipare noi, menite să-ți aducă alte rezultate. Fiindcă ne speriem prea des de umbrele de pe perete.

Hai că revin în următoarea postare, că m-am lungit destul aici. Concret, despre frații Grimm, despre „Capra cu trei iezi”, despre ce au fost poveștile populare la origini. Horror la pătrat. 🙂

Vezi filmulețul de mai jos. „Frica ne ucide libertatea.” Avem impresia că suntem liberi. Și chiar suntem. Dar alegem, din când în când, să ne îngrădim singuri libertatea. Frica pune cătușe minții și sufletului…

Reclame

18 gânduri despre „Frica din basme, groaza din viață (1)

  Mala a spus:
  Aprilie 10, 2014 la 10:15 am

  Cred că adopţi inconştient frica ca pe o apărare împotriva viitoarei dureri.

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 10, 2014 la 1:29 pm

   Și chiar este ea o apărare reală?
   Dar copiii de ce nu se tem până ce adulții nu-i învață cum să facă asta zi de zi?

    Mala a spus:
    Aprilie 10, 2014 la 1:32 pm

    Şi normal ca nu este o apărare reală iar copiii sunt cei mai inocenţi dar şi cei mai receptivi. Dar, vor dezvolta şi ei temerile lor, parte din ele bazate pe experienţa proprie, parte pe frica indusă de fricile adulţilor din preajmă.

     drstoica a răspuns:
     Aprilie 10, 2014 la 5:02 pm

     Ce-ar fi să ne restartăm noi în mod conștient, ca să aibă și copiii altceva de copiat, care la alte experiențe să ducă în viață? Unele mai plăcute. 🙂

      Mala a spus:
      Aprilie 10, 2014 la 5:22 pm

      Doc, dacă ştii cum se dă un restart la aşa ceva, rog a mă anunţa…poate că-mi rezolv şi eu unele baiuri ale mele.

       drstoica a răspuns:
       Aprilie 11, 2014 la 6:55 pm

       Știu, am testat pe pielea mea, dau mai departe, facem viețile să fie frumoase. Și nu în minim 6 luni, în 2 ani, cum zice psihologia, ci muuult mai repede. 🙂 N-ai idee ce fantastic poa’ să fie. 🙂

        Mala a spus:
        Aprilie 11, 2014 la 7:15 pm

        Tre’ să te cred pă cuvînt Doc ! 😀

         drstoica a răspuns:
         Aprilie 11, 2014 la 7:22 pm

         Nu, nu mă crede pe cuvânt! 🙂 Hai să încercăm!

          Mala a spus:
          Aprilie 11, 2014 la 8:53 pm

          Haida!

           drstoica a răspuns:
           Aprilie 12, 2014 la 8:05 pm

           Ți-am scris un mail.

  ane a spus:
  Aprilie 10, 2014 la 8:54 pm

  Frica area ea rostul ei, cand esti tentat în a lua o decizie gresita, parca ti- e teama de consecinte. nu? Cu toti avem frici! 🙂

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 10, 2014 la 9:20 pm

   N-ai citit cu atenție, cred. 🙂 Frica poate fi una validă, care te ghidează, te face atentă și trece imediat ce pericolul real a încetat… și frica venită din mintea noastră, cu o mie de argumente logice, dar absurde, ireale, totodată. 🙂 „Îmi e greu, sunt total nemulțumit, neplătit, călcat în picioare la actualul loc de muncă, dar… nu mi-l schimb, că nu se știe în altă parte ce va fi.” Are frica asta vreun suport real?
   Așa e, cu toții avem frici. Important e să le echilibrăm, să le gestionăm în mod corect pe cât posibil. Să ne ajute, nu să ne blocheze.

  ane a spus:
  Aprilie 10, 2014 la 9:30 pm

  Am dat un exemplu banal, ar fi multe … . Atunci cand suntem nevoiti a lua decizii majore în ceea ce priveste viata noastra , nu trebuie sa avem frici, trebuie sa avem curaj si încredere !

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 10, 2014 la 10:31 pm

   Exact. Sunt alte emoții care pot oricând lua locul fricii în astfel de situații. Frica își are rolul ei ajutător în unele cazuri și bine dozată. Și poate fi identificată cu niște întrebări simple, cu răspunsuri clare, nu prezumtive.

  ane a spus:
  Aprilie 11, 2014 la 1:34 pm

  Nu vreau să amestec aici, educaţia, conştiinţa etc. Dar, ore cei care fură; gata să fure si Ţara cu noi cu tot; fac tot felul de falsuri în acte, mită, nu au frici ? Ce au ? Să fie oare puterea subconştientului, care dirijează acţiunile, tot ce au crezu ca se poate, mai târziu a devenit realitate.

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 11, 2014 la 7:06 pm

   Fiecare din noi are bune și rele, credințe/convingeri limitative și susținătoare, valori adevărate ori necurate… Unii oameni se ridică pe o parte și cad pe alta; alții lasă impresia că sunt indestructibili, dar legea cauzei și a efectului funcționează 100% și în cazul lor. Chiar dacă noi nu vedem asta. E o lege fizică, imbatabilă, la fel ca și legea gravitației.
   Mazăre? Știi ce ușor e de citit nonverbal și paraverbal omul ăsta? Are un sentiment de rușine și de vinovăție extrem, bolnăvicios. Ca să-l mascheze, pozează în dur, șmecher, mândru… E o mândrie falsă, care-l doare tare în momentele cu el însuși, în pofida tuturor banilor, relațiilor și pozițiilor sociale pe care le are. E o chestie simplă, foarte simplă, care-i descoperă slăbiciuni omenești, dar destul de grave în cazul lui. Bărbatul ce se înconjoară permanent (public) de femei frumoase ori care conduce ostentativ numai bolizi are foaaarte puțină încredere în el! Nu e o presupunere; e o certitudine psihică. Cel mai probabil, în prima copilărie (0-7 ani), omul respectiv a suferit mult, a păstrat traume și obiceiuri neplăcute, deloc ajutătoare. Și singur nu și le mai poate rezolva. Dar dacă ar vrea, ele chiar au rezolvare. Însă nu recunoaște cu niciun chip că are una, două, zece probleme. Cică râde lumea de el, zice că-i bolnav. Fals! Toți avem probleme. Din fericire, nu toți ajungem să ni le expunem precum cei pe care îi vedem la tv. 🙂

    ane a spus:
    Aprilie 11, 2014 la 9:48 pm

    Da, avem probleme de stres, durere, bucurii, uneori conflicte ,pe care le gestionam cum putem noi mai bine. Nu e cazul sa aparem la TV.! Mazare, e unicat în Romania, prin atitudine si comportament, asta deoarece Romania,a tolerat si încurajat zeci de ani prostia, la diferite niveluri de conducere si nu numai.

     drstoica a răspuns:
     Aprilie 11, 2014 la 10:11 pm

     Așa e, Ane. Mult prea multe personaje publice din România contemporană sunt oameni cu serioase probleme psiho-sociale, doar că nimănui nu-i pasă atâta vreme cât lumea primește pâine și circ.
     În fine, nu vreau să continuăm discuția despre respectivii, că nu ne ajută cu absolut NIMIC. Să nu-i judecăm, ca să ne păstrăm nouă mințile sănătoase.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s