Filth, 2013. Rețetă britanică de demență curată :)

Publicat pe

filth1E un film nebun! Din toate punctele de vedere: poveste, personaje, imagini, detalii, deznodământ…

Alcool, sex, droguri, masonerie, violență, ipocrizie, umor englezesc… E un film scoțian. Cu un detectiv corupt până în măduva oaselor. Bruce Robertson. Aspirant la o promovare aproape iminentă. Având o soție care abia așteaptă asta. Sau nu.

Din prima jumătate a filmului nu înțelegi mai nimic. De fapt, înțelegi totul și te întrebi unde e bizarul foarte isteț din cinematografia britanică. Toate curg de parcă le-ai mâzgăli tu, la o cafea cu tine, și te enervează, fiindcă nu-ți vine nicio idee de cum ai putea aduce întorsături deștepte în scenariu. Ba chiar îți vine să te ridici din fotoliu și să cauți alt film, măcar cu 10% mai puțin plictisitor, cu 10% mai puțină vomă, alcool și droguri și cu mai mult umor având drept subiect chestii simpatice.

filth2Apoi, vezi un tip care proiectează în ceilalți toate defectele și problemele pe care le are, pe care singur și le creează. Fix așa cum face mintea omului când are impresia că totul e terminat. Ca în viața despre care crede că e grea, insuportabil de grea! Ca atunci când vrea să își justifice căderea, de orice natură ar fi ea. Într-un târziu, Bruce realizează dezastrul în care a ajuns și ia măsuri. Fiecare din noi e liber să aleagă măsurile cele mai potrivite pentru el însuși. Cele mai potrivite pentru ca drama să i se transforme în ceva acceptabil, iar într-un final – în ceva cu adevărat fericit.

„Poate nu-s cel mai potrivit să-ți dau sfaturi în căsnicie, însă câteodată e nevoie de un vinovat să-ți arate unde greșești.”

Filmul e făcut după un roman al lui Irvine Welsh, același care a scris și celebrul Trainspotting. Dacă ai chef de o metaforă nebună a binecunoscutului „așa nu!”, uită-te la Filth, ai de învățat. Eu am avut.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s