Jeune & Jolie. O altfel de Lolita

Publicat pe Actualizat pe

Jeune-et-Jolie-posterComplex și complicat, ca orice dramă franțuzească. Una care se respectă. Un film din 2013,  de Francois Ozon, același care a făcut 8 Femmes, cu Catherine Deneuve, în 2002.

E genul de film la care nu ai replică. Descoperi, te întrebi și… nu reușești să înțelegi de ce se întâmplă. O spun din start, mie mi-a plăcut foarte tare! Introspectiv. O introspecție fără răspunsuri. O poveste simplă și altfel. O întâmplare care te copleșește cu trăirea prea firească a personajelor. A multora dintre personaje; copii, tineri, adulți…

O puștoaică de 17 ani, Isabelle, a cărei familie are o condiție socială și materială foarte bună. Cu un frate ceva mai mic; pe care-l iubește și care-o iubește mult, se vede. Cu o mamă obișnuit de bună. Cu un tată vitreg cu nimic mai prejos decât un tată natural.

Nu e cea mai frumoasă femeie din lume. Dar are o senzualitate aparte; are câte ceva care o face cuceritoare. Buze, ochi, mister, felul de a pronunța niște cuvinte… un zâmbet ingenuu și diabolic, deopotrivă. Sau… depinde în ce context o vezi. S-ar putea să pară doar ingenuu. Sau doar diabolic. Sau irezistibil, pur și simplu.

Isabelle se satură de copilărie și, în vacanța de vară, petrecută cu familia la mare, găsește un neamț cu ajutorul căruia scapă de virginitate. Apoi, îl evită, pleacă înapoi acasă fără ca măcar să-și ia rămas bun.

E doar începutul. Fiindcă fata liniștită, cuminte, educată, fără probleme comportamentale, în regulă la școală, se vinde bărbaților maturi. Des. Fără rețineri. Pe ascuns. Ascunzându-și inclusiv vârsta. Păstrând aparențele și strângând banii. Primește și acceptă oferte pe net și la telefon. Îl cunoaște pe Georges. Un bătrân care-o mințise în privința vârstei. Dar nu, ea nu s-a supărat, și-a făcut treaba. Urmează alți și alți bărbați. Aproape două anotimpuri. Până când Georges moare sub Isabelle, în camera de hotel. Poliția investighează, o descoperă, îi spune mamei, au loc confruntări civilizate, înțelepte, se ajunge la psiholog… Mama nu înțelege de ce. Nu face scandal monstru; doar încearcă să înțeleagă. Și să deturneze pornirile xxx ale Isabellei. Iar tatăl are o toleranță cred că ideală. Viața curge mai departe…

jj1Mama: Ce am facut sa te porti asa cu mine, Isabelle? Nu înțeleg… Înainte vorbeam, îmi spuneai totul! Psihologul ce zice?

Fiica (Isabelle): Tâmpenii.

Mama: Ce anume?

Fiica: Nu vorbesc despre asta cu tine.

Mama: Dar pot sa înteleg! Am avut si eu vârsta ta, am facut si eu prostii!

Fiica: Ai facut si tu prostii? Ai fost si tu curva?

E provocatoare. Pare că e ceva dincolo de ea. Sau doar vârsta, dorința de a experimenta. Sau ceva care a programat-o astfel încă din copilăria mică. Dar e liniștită, puțin tristă, nu ține să aibă mereu ultimul cuvânt. E ușor să zici: „o târfă”. Doar că puștoaica asta e altceva. Te străduiești să intri în mintea ei ca să înțelegi de ce o face.

Isabelle: Ce îmi placea era sa-mi dau întâlnire… Sa vorbesc pe net sau la telefon… Sa ascult vocile, sa-mi imaginez lucruri… Apoi, sa ma duc sa descopar hotelul… fara sa stiu peste cine voi da… Era ca un joc.

Psihologul: Un joc periculos.

Isabelle: Nu. Ba da, putin. Pe moment nu simteam nimic. Dar când ma gândeam după aceea, acasa… sau la liceu… voiam sa retraiesc totul. Cu alt barbat.

jj2Psihologul: Pâna când a murit acel domn?

Isabelle: Da. Georges.

Psihologul: L-ai vazut de mai multe ori pe Georges?

Isabelle: Da.

Psihologul: De ce?

Isabelle: Era cumsecade. Avea momente în care era foarte tandru. Nu cerea mare lucru. Doar… sa ma mângâie, sa ma priveasca… Ultima oara mi-a cerut sa stau deasupra. Acum e mort. Dupa asta, nu am mai avut chef. Ma simteam murdara.

Coloana sonoră are farmecul ei franțuzesc. Filmul ăsta m-a făcut să-mi placă Francoise Hardy – „Je suis moi”, o piesă din 1974 care se aude toată pe genericul de final. Hmmm…

Anunțuri

9 gânduri despre „Jeune & Jolie. O altfel de Lolita

  claudytheartist a spus:
  Martie 15, 2014 la 12:54 am

  Don’t know what was said but sure got awfully hot in here! Wooo! Sexy is just that! Interesting, claudy

   drstoica a răspuns:
   Martie 15, 2014 la 1:40 am

   Hello Claudy! I said this girl is another kind of Lolita. Isabelle. 17 years old. In a good family. She likes to sell herself. Why? So. And she’s very… special.
   It’s a good movie. Jeune & Jolie. Young & Beautiful.

  littlebutterfly a spus:
  Martie 15, 2014 la 12:27 pm

  m-am uitat si eu la el… e… hmmmm… sexy si interesant 🙂

   drstoica a răspuns:
   Martie 15, 2014 la 2:23 pm

   Bine descris: sexy și interesant. 🙂 Parcă ai vrea să o cunoști pe Isabelle, nu? 🙂

    littlebutterfly a spus:
    Martie 15, 2014 la 2:31 pm

    sa sti ca da 🙂 are o personalitate care ar trebui, in unele puncte, sa fie luata ca exemplu…

     drstoica a răspuns:
     Martie 15, 2014 la 2:59 pm

     Interesantă este și abordarea ulterioară a părinților. Undeva, de-a lungul anilor precedenți, au existat niște scăpări în educație. Dar la momentul întâmplărilor de-acum, în loc să caute vinovați și probleme peste probleme justificatoare, oamenii s-au orientat către prezent și viitor, către cum poate fi îmbunătățită situația, către soluție.
     E… altfel Isabelle. E o persoană care stârnește interesul, curiozitatea în privința ei. 🙂

  ane a spus:
  Martie 15, 2014 la 4:07 pm

  Excelent filmul ! O drama erotica emotionanta, complexa; cu final neasteptat,.Recunosc ca am tresarit de cateva ori in timpul filmului , pe mine m-a interesat partea psihologica a filmului.. Motivele pentru care Isabelle a gresit sunt multe. Nu educatia.

   drstoica a răspuns:
   Martie 15, 2014 la 5:04 pm

   Și eu aceeași părere o am despre film. Bine zis „dramă erotică”!
   Educația nu înseamnă doar „fă aia, nu face ailaltă”. Educația e dată de tot ceea ce un om vede în jurul său. Ceea ce vede în comportamentul celorlalți echivalează cu zece vieți de sfaturi și învățături înțelepte, date de oameni care nu reușesc ei înșiși să le respecte.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s