Placebo și Nocebo

Publicat pe Actualizat pe

placebo-noceboPentru ca un medicament să fie omologat și acceptat pentru producția în serie, are nevoie ca, în perioada experimentală (pe oameni), să înregistreze o rată de vindecare de minim 70-80 %. Fiindcă nu există medicament care să vindece 100%. Însă… orice vindecare înregistrată de organism presupune un efect placebo de minim 50-60 %. Adică, mintea realizează mult mai mult decât medicamentul în sine. Obligatoriu! Dacă mintea nu participă, niciun medicament din lume nu-și face efectul. Asta înseamnă că placebo se manifestă din plin la cei care se însănătoșesc și la cei care se simt bine mai tot timpul, fără să se îmbolnăvească. E vorba de educarea optimismului, a pozitivismului, a bucuriei simple din orice.

Am citit despre un studiu dublu orb, pe oameni cu un diabet în fază moderată. Unui grup i s-a prescris tratamentul cu niște pastile care nu însemnau nimic, iar celuilalt grup nu i s-a dat niciun tratament. Celor din primul grup chiar li s-a spus că acele pastile nu sunt cu adevărat medicamente împotriva diabetului. După o perioadă determinată, s-a constatat că bolnavii care luaseră pastilele placebo înregistraseră, în mare parte, un grad semnificativ de vindecare, față de ceilalți. Deși, li se spusese că pastilele alea sunt zero, ce și-or fi spus respectivii? „N-are cum să-mi dea doctorul ceva care nu înseamnă nimic! Iau astea degeaba dimineața și seara timp de câteva luni?” Au ales astfel să creadă că pastilele îi ajută și, drept urmare, chiar i-au ajutat.

Mintea vindecă și mintea îmbolnăvește, deopotrivă. Ea e responsabilă atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru problemele interne pe care le avem. Așa numitul efect nocebo e, din păcate, mult mai exersat decât opusul său. Doctorul german Ryke Hamer, un oncolog de talie mondială, a ales să-și vindece pacienții numai prin antrenarea minții, fără chimioterapie, noninvaziv. Întâi s-a vindecat astfel pe el. Apoi, a aplicat și pe alții. Pentru că industria farmaceutică nu putea accepta așa ceva, autoritățile au făcut tot ce se putea pentru a-l discredita și a-l împiedica să mai practice vindecări prin noesiterapie. Procentul celor aflați în faza terminală a unei forme de cancer care s-au însănătoșit după ce au lucrat cu dr. Hamer este de peste 90%. Cu documente, fiindcă a fost îndelung anchetat. Știi câți vindecă medicina alopată dintre cei cu metastază? 5 %.

Am găsit pe site-ul descoperă.ro un articol despre placebo-nocebo, din care am să preiau în continuare câteva informații foarte interesante.

Primul caz recunoscut de medicină, în care efectul nocebo a dus la decesul unui pacient, a avut loc în 1973. Doctorul Clifton Meador a diagnosticat un pacient cu cancer de ficat în stare terminală şi l-a informat pe acesta că mai are doar câteva luni de trăit. Prognoza doctorului s-a adeverit câteva luni mai târziu, când bărbatul tratat a decedat. În timpul autopsiei, însă, medicul s-a confruntat cu o surpriză: tumoarea era una mică, iar cancerul nu intrase în metastază. „Pacientul nu a murit de cancer, ci din cauza faptului că el credea că moare de cancer. Atunci când toată lumea te tratează ca şi cum vei muri, tu accepţi asta cu toată fiinţa ta”, a explicat ulterior Meador.

În practica medicală se presupune că durerea şi anxietatea pacienţilor sunt reduse dacă aceştia sunt avertizaţi înainte de efectuarea procedurilor dureroase. Studiile efectuate au infirmat această presupunere, din ele reieşind că folosirea cuvintelor negative precum „durere”, „arsură” sau „înţepătură” sporeşte anxietatea şi durerea.

placebo„Cuvintele sunt cel mai important instrument pe care îl are la dispoziţie un doctor. Ele reprezintă o sabie cu două tăişuri: pot vindeca, dar pot şi răni”. Afirmaţia îi aparţine lui Bernard Lown, inventatorul defibrilatorului şi totodată laureat al premiului Nobel pentru Pace ca urmare a activismului său împotriva războiului nuclear.

Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători din Germania a confirmat spusele lui Lown, arătând cât de importantă este abordarea doctorilor şi cât de uşor pot influenţa aceştia starea de sănătate a pacienţilor cu doar câteva cuvinte.

Robert A. Hahn, epidemiolog şi specialist în antropologie culturală, a studiat efectele aşteptărilor negative asupra sănătăţii umane şi a concluzionat că acestea variază foarte mult, de la iritaţii ale pielii până la deces.

Anunțuri

2 gânduri despre „Placebo și Nocebo

  erys a spus:
  Martie 10, 2014 la 9:34 pm

  da, e foarte interesant cum functioneaza sistemul, cat de mult bine sau rau ne putem face singuri…

   drstoica a răspuns:
   Martie 10, 2014 la 9:45 pm

   Îți dai seama ce bine am funcționa, ca oameni, dacă, încă de la cea mai fragedă vârstă, am fi educați corect, ca să educăm corect la rândul nostru? Nu-mi imaginez că putem crea dintr-o dată o lume ideală; dar ne putem măcar strădui s-o facem.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s