12 Years a Slave. Culoarea care te condamnă

Publicat pe Actualizat pe

12years-poster1Mereu am apreciat cu câtă lejeritate și diversitate a părerilor individuale își expun americanii istoria. Nu știu să existe o altă națiune care să-și întindă astfel în fața ochilor planetari propriul trecut, cu bune, cu rele, cu cele mai bune și cu cele mai rele, cosmetizate, exagerate sau poate chiar așa cum s-or fi întâmplat. Sclavagismul, prigonirea nativilor de pe continent, războaiele civile interne, sistemul social defect… Nu mă refer la prezent. Prezentul are mereu parte de critică, fiindcă întotdeauna te situezi, măcar mental, într-o tabără sau alta a societății contemporane. Nu au americanii o istorie prea lungă, dar ajungi să o cunoști îndeaproape fără să înveți despre ea la școală. Cred că deja știm mai multe despre ai lor decât despre ai noștri. În filmele europene vezi rar figurile istorice puse într-o lumină extrem de urâtă. Ori fenomenele sociale respingătoare ce caracterizau o țară într-o anumită epocă. Toți au numai eroi frumoși, nepătați. Când, oare, o să facem și noi un film în care vedem simplu cum Ștefan cel Mare l-a vândut pe Vlad Țepeș, cum haiducii nu erau neapărat ăia care luau de la bogați ca să dea săracilor, cum pașoptiștii erau masoni?… Nu judec pe nimeni; chiar nu. Doar vreau să văd și alte puncte de vedere, și alte mărturii decât alea din doctrina ultimilor aproape 70 de ani.

În 12 Years a Slave, e vorba despre un negru născut liber – Solomon Northup – din New York, care a fost păcălit și îmbătat de doi șmecheri, pentru a-l vinde unor comercianți de sclavi. Indivizi care duceau, în sud, bărbați și femei de culoare, pe plantațiile albilor conservatori. Îi este schimbat și numele, ca să nu mai dea nimeni de el, și învață să fie sclav. Să fie un animal așa cum eu încă n-am văzut trăind într-o ogradă românească. Să fie o entitate căreia i se refuză dreptul de a fi om, căreia nu-i rămâne decât să accepte că bătaia, umilința, lacrimile fac parte integrantă din ființa lui și a celor de culoarea sa.

12years-poster2Solomon: Eu nu vreau sa supravietuiesc. Vreau sa traiesc.

Chiwetel Ejiofor – actor englez, din părinți nigerieni – îl interpretează magistral pe Solomon. E, probabil, cea mai albă bilă a filmului. Regizorul e tot un englez: Steve McQueen. Dar filmul e american. Scris după romanul autobiografic al lui Solomon Northup. Un negru respectat în comunitate, care știa să citească, să scrie, să cânte la vioară, care avea o soție, doi copii și care nu făcea niciun rău nimănui. Nu mai mult decât face oricare dintre noi celor din jurul său.

Se spune că omenirea e în cădere liberă. Că lumea e din ce în ce mai rea. Că ne scăldăm în catastrofe globale fără precedent. Și m-am imaginat aproape 134 de minute, cât ține filmul ăsta, în perioada aceea. În America. Alb sau negru. Și m-am înfiorat. Fiind alb sau negru, fără nicio diferență. Oameni decenți, educați, înțelepți acceptau sclavagismul ca pe un dat firesc al societății, ca pe ceva ce așa se cuvine să fie, cu mici excepții. Într-o perioadă în care, dacă le-ai fi spus oamenilor cum va fi în 2014, n-ar fi crezut nici plătiți. Așa că mă bucur să trăiesc în 2014.

Armsby, un alb: Eu cred ca niciun om constient nu poate biciui un alt om zi de zi fara sa se sfasie pe interior. Ajunge într-un punct în care cauta scuze in minte ca sa nu fie afectat. Sau gaseste o cale sa calce in picioare sentimentul de vinovatie. Eu l-am calcat in picioare.

Armsby era foarte sincer când vorbea așa. Cu toate astea, l-a trădat pe Solomon în cel mai simplu și mai josnic mod cu putință. Dacă trăiam atunci, alb, presupun că mi s-ar fi părut normal. Să nu zici că ție nu. E greu să realizezi ce sistem de valori și ce convingeri de-o viață ai fi avut în vremurile alea.

12 Years a Slave are 9 nominalizări la Oscar, printre care regie, cel mai bun rol principal masculin, secundar masculin și feminin, pentru scenariu și pentru cel mai bun film al anului. Nu l-aș vedea atât de premiat, dar Chiwetel Ejiofor e bine de tot! Iar producătorul Brad Pitt și-a dat, culmea, un rolișor secundar de nu puteam să cred că e el ăla care apare în ultimul sfert de oră al poveștii. 🙂 Filmul a fost desemnat de altfel cel mai bun la Golden Globes și la BAFTA. La cel din urmă festival, a mai câștigat un premiu și pentru rolul principal masculin.

12years-poster3

22 de gânduri despre „12 Years a Slave. Culoarea care te condamnă

  mdany70 a spus:
  februarie 25, 2014 la 9:24 pm

  extraordinar filmu, emotionant de-a dreptu.

   drstoica a răspuns:
   februarie 25, 2014 la 11:25 pm

   Și mie mi-a plăcut.

  Andreotti a spus:
  februarie 25, 2014 la 9:56 pm

  Nț! Filmul acesta are niște dezacorduri grave, pe alocuri îți insultă inteligența, are cadre lungi, nefirești și fără nicio legătură cu filmul, cadre poetice care vin ca nuca-n perete peste scene care prezintă orori, replici nefirești de intelgente și de cultivate pentru niște sclavi analfabeți, șamd. Din păcate, nici Solomon nu m-a convins și nu am crezut în el.
  Eu la Oscar…nu i-aș da nimic! :))

   drstoica a răspuns:
   februarie 25, 2014 la 11:37 pm

   Eu n-am putut să-i găsesc numai dezacorduri și nici insultat nu m-am simțit. Dar poate n-a avut ce să-mi insulte. 🙂 Am trecut relativ ușor peste nerealismul unor fapte, al unor secvențe. Văzând cadrele foarte lungi, chiar mă întrebam dacă regizorul, un tip de culoare, n-a făcut cumva școala de film la Moscova. 🙂 Solomon mi-a plăcut, e foarte credibil omul.
   Filmul nu e la nivelul celor mai bune din categoria supremă a nominalizatelor la Oscar, dar mi-a plăcut. Oricum, știi că eu am o părere foarte bună despre DiCaprio în „Wolf….” și despre Scorsese, făcătorul filmului. Deci, nu rezonăm în privința destinațiilor pentru statuetele de anul ăsta. 🙂 Apoi, merg pe mâna lu’ Meryl Streep în „August…”. Cel mai bun nu știu despre care să spun că ar fi, din punctul meu de vedere. Poate tot „Wolf…”, deși mi-a plăcut mult Nebraska, însă e prea simplu pentru a lua un premiu care i-ar aduce un marketing atât de mare.

    Andreotti a spus:
    februarie 26, 2014 la 2:39 pm

    Bineînțeles că nu la tine făceam referire, măi, Doc! Se poate?? Știi doar că sunt subiectivă în privința filmelor și dacă pe alocuri nu sunem de acord, nu înseamnă nimic altceva decât că avem percepții și filtre diferite, ceea ce este perfect. Așa și trebuie 😉
    Și nu am zis că am văzut doar dezacorduri ci doar că are multe 😛

    Filme care au tratat relativ aceeași temă dar care le-au tratat mult mai realist și mai puțin siropos au fost „The Help” și „The Butler” – sunt mult mai bune ca „12 years…”

    Eh, uite cam ce vroiam să spun eu…au scris azi pe Catchy 🙂
    http://www.catchy.ro/12-years-a-slave-am-mers-sa-l-vad-si-am-suferit/56240

     drstoica a răspuns:
     februarie 26, 2014 la 5:52 pm

     Da, am citit, dar îmi păstrez părerea: e un film ok (nu i-am zis „extraordinar”), din care am luat ceea ce mi-a plăcut și am lăsat deoparte chestiile care m-au deranjat. 🙂 Transmite totuși ceva într-un fel care m-a ajutat să nu mă plictisesc nici măcar atunci când diversele cadre de natură nu aveau nicio legătură cu filmul ăsta. Și m-am plictisit destul vizionând alte nominalizate la Oscar anul ăsta. Despre Chiwetel Ejiofor chiar nu pot avea o părere proastă. Și nici despre Michael Fassbender. 🙂
     Da, sunt de acord că The Help e peste 12 Years. Mai sunt și altele.
     Cred că percepția finală depinde foarte tare și de momentul și contextul în care vezi un film.

  ane a spus:
  februarie 25, 2014 la 10:49 pm

  Impresionant filmul.

   drstoica a răspuns:
   februarie 25, 2014 la 11:39 pm

   Da, impresionant contextul, destinul personajului principal, felul în care se comportau oamenii atunci și pe care eu nu-l pot înțelege…

    ane a spus:
    februarie 26, 2014 la 12:04 pm

    Ce suflet hain aveau. Sa spunem ca Abraham Lincoln a fost primul presedinte american care a abolit sclavia.

     drstoica a răspuns:
     februarie 26, 2014 la 12:22 pm

     El chiar a înțeles că suntem cu toții oameni, nu animale.

      ane a spus:
      februarie 26, 2014 la 1:26 pm

      „Eu nu vreau sa supravietuiesc. Vreau sa traiesc.” Merita toate „Oscarurile”, un film de exceptie.

       drstoica a răspuns:
       februarie 26, 2014 la 5:53 pm

       Hai, măi, chiar pe toate?!? 🙂

        ane a spus:
        februarie 26, 2014 la 7:45 pm

        Am pus ghilimelele de rigoare 🙂

  Ana a spus:
  februarie 26, 2014 la 9:16 am

  Hm….mda ! A fost un film interesant…putin cam tras de par , asa si cu destul de multe secvente lungite fara rost…scene puse ca sa faca filmul sa tina 3 ore sau cat o fi fost.In rest , Michael Fassbender e de-li-cios…chiar si in rol de betiv nemernic ! 😉

   drstoica a răspuns:
   februarie 26, 2014 la 10:59 am

   Nu are 3 ore; doar pare astfel din cauza unor cadre în plus ori a unor secvențe prea lungi.
   Da, și mie mi-a plăcut Michael Fassbender. Cred că e unul dintre favoriți la Oscar pt rol secundar masculin.

    Ana a spus:
    februarie 26, 2014 la 1:34 pm

    Vestea asta ma bucura…chiar ma bucura! Tin pumnii sa ia Oscarul! 😀

     drstoica a răspuns:
     februarie 26, 2014 la 5:53 pm

     Tipului, că filmul nu e cel mai bun. 🙂

      Ana a spus:
      februarie 26, 2014 la 8:18 pm

      Da..
      La Michael Fessbender m-am referit

  […] mai bun film: 12 Years a Slave. După ce luase Globul de Aur și marele premiu la BAFTA. Tot ce-a fost mai bun pe lume în 2014. […]

  Irina a spus:
  septembrie 16, 2014 la 8:38 am

  L-am vazut aseara, in sfarsit. 🙂 N-am dormit toata noaptea. Am simtit suferinta lor cu tot sufletul si corpul meu. Ahh… Doamne, ce vremuri, cata suferinta de prisos! Dureros!

   drstoica a răspuns:
   septembrie 20, 2014 la 4:52 pm

   Poate facem ceva să stopăm, pe cât posibil, suferința din vremurile noastre.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s