Dallas Buyers Club. Îndrăznește să trăiești!

Publicat pe Actualizat pe

Dallas_Buyers_Club-posterRon Woodroof. Diagnostic: SIDA. Doctorii i-au spus simplu: „Mai ai 30 de zile… Pune-ți ordine în lucruri.”. A mai trăit 7 ani. Dintr-un nebun nociv pentru toată lumea, s-a transformat într-un nebun pasionat de viață. De a lui și de a celor care aveau nevoie. A ajuns în instanță, încercând să schimbe Constituția. A făcut un deranj social care a atras atenția asupra industriei farmaceutice din Statele Unite. Un electrician.

Din cele 9 nominalizate la „Cel mai bun film al anului” – Oscar 2014, vreo 5 se bazează pe fapte reale, sunt biografice. La fel și Dallas Buyers Club.

Un individ pasionat de rodeo cu tauri, de alcool, de cocaină, de pariuri și de femei. Ura homosexualii. Dar și-o punea cu o iubită și un iubit simultan. Cunoscuții lui habar n-aveau. Până într-o zi când ajunge la doctor în urma unui accident de muncă. Era în anii ’80, când puteai fuma oriunde, oricând, inclusiv într-un spital. Despre virusul HIV se știau foarte puține. Medicii îi dau vestea, iar el îi înjură și pleacă. „Ajungi la doctor pentru o nenorocită de răceală și ei îți spun că ai SIDA.”

dallasDin acel electrician gălăgios, indolent, habarnist și bolnav, mai rămâne doar tipul bolnav. Citește, se informează, se tratează pe el, apoi, aproape împotriva legii, îi tratează și pe alții. Putea foarte bine să se înșele, să facă mai degrabă rău decât bine. Dar, întâmplător sau nu, omul ajută. Ajută până ce rămâne fără banii pe care-i câștiga din vânzarea medicamentelor neomologate, aduse de „afară”; și continuă să ajute.

Din dușmanul înverșunat al homosexualilor, acceptă că are un prieten adevărat într-unul despre care majoritatea ar spune: „panaramă de om”. Interpretat de Jared Leto, tipul din Mr. Nobody sau din Requiem for a Dream, alte filme care mie mi-au plăcut foarte tare.

Pentru rolul lui Ron, Matthew McConaughey e nominalizat la Oscar. Merită.

Anul ăsta, parcă mai mult decât în ultimii 3-4, chiar avem de unde alege un film excelent. Nu cred că i se pot da unuia mai mult de două statuete importante la Oscar. Ar fi nedrept pentru cele care ar rămâne fără.

8 gânduri despre „Dallas Buyers Club. Îndrăznește să trăiești!

    Andreotti a spus:
    februarie 25, 2014 la 8:51 pm

    Aseară l-am văzut! Bun film! Extraordinar! E o bijuterie și excelează incredibil la multe capitole. Matthew e briliant, Jared Leto de asemenea!!
    E must see! Serios vorbesc :))

      drstoica a răspuns:
      februarie 25, 2014 la 8:54 pm

      Eu sunt un fan al lui Jared Leto. Un actor de excepție!
      Vorbește serios, eu te cred! 🙂

        Andreotti a spus:
        februarie 25, 2014 la 8:55 pm

        Știu că tu mă crezi, că doar ai văzut filmul…și mai știi și că-s o oamă serioasă de fel:))…o spuneam celor care sunt în trecere pe la tine și nu l-au văzut!

          drstoica a răspuns:
          februarie 25, 2014 la 8:59 pm

          Bun așa! E, și după părerea mea, unul dintre primele 5 filme ale anului, un must see.
          Apropo de Jared Leto, e și el nominalizat la Oscar pt rol secundar. E atât de credibil transpus în personajul ăla enervant și altfel, dar cu un suflet atât de uman…

            Andreotti a spus:
            februarie 25, 2014 la 9:05 pm

            Mie mi s-a părut adorabil, nu enervant:)) Da, știu că e nominalizat la secundar și-ar face bine să i-l dea:)

              drstoica a răspuns:
              februarie 25, 2014 la 9:15 pm

              Poate tu-l cunoști mai bine. 😀
              Să i-l dea, da. 🙂

    […] mai bun actor în rol principal: Matthew McConaughey, în Dallas Buyers Club. Senzațional rol, într-adevăr! Doar că aici, mie Leonardo DiCaprio mi s-a părut cel mai […]

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!