Ce este „înțelepciunea”

Publicat pe

durckheim“Înţeleptul este calm în mijlocul tulburărilor lumii, senin în mijlocul nesocotinţei şi nedreptăţii, este plin de iubire în cea mai mare abandonare… Cum poate Înţeleptul să fie înţelept? Răspunsul este: pentru că el are experienţa unei cu totul alte realităţi decât cea acordată omului obişnuit, încă lipsit de maturitate, şi care consideră ca adevărata viaţă e cea pe care o înţelege şi stăpâneşte datorită raţiunii sale. Înţeleptul stă pe o „bază” total diferită, unde pericolele existenţei îl ating tot atât de puţin ca şi non-sensul şi cruzimea ei. Această bază îi permite să trăiască şi să manifeste Viaţa în moarte, sensul în non-sens, şi Unitatea Marii Vieţi în abandonarea şi singurătatea micii vieţi. Înţeleptul există, ca şi omul obişnuit, cu cele cinci simţuri, cu raţiunea şi cu bunul simţ, în cotidian şi în ordinea umană; dar el trăieşte în plus în Fiinţa atemporală transcendentă care depăşeşte si pătrunde existenţa, şi care reprezintă „esenţa” ei. El este într-o dispoziţie de spirit al cărei punct de sprijin nu este nici eul, nici lumea obiectivă, ci fiinţa lui. Prin fiinţă trebuie să înţelegem modul individual prin care Fiinţa, adică Marea Viaţă, se incorporează şi se manifestă în mica viaţă, adică existenţa omului. Împlinirea „sensului” just al vieţii omului nu este de domeniul natural  şi raţional, ci se exprimă printr-o angajare totală pe Calea integrării Fiinţei, datorită experienţelor interioare.
Există aşadar această triplă dezvoltare a omului ca fiinţă senzuală, raţională şi intelectuală.”

Semnat: Karlfried Graf Dürckheim, doctor în psihologie.

Am găsit acest fragment și mare parte din informațiile de mai jos la Viorica Juncan. Nu o cunosc, dar are două bloguri foarte interesante, aici și aici, traducând câte ceva din cartea lui Dürckheim – “Etapele maturității umane din punct de vedere psihologic și religios”.

Contele Karlfried Graf Dürckheim s-a născut în 1896, la München, și a murit în 1988. Diplomat, doctor în psihologie și maestru Zen. Pe linie paternă se trage dintr-o familie palatino-alsaciană de nobili al cărei arbore genealogic îşi are originea în secolul al XII-lea. Pe linie maternă e descendent al unor funcţionari, ofiţeri şi diplomaţi prusaci, dar şi bancheri evrei, printre care un strămoş al renumitei dinastii Rothschild. În anii ’30, a susținut partidul nazist și a aderat la el cu entuziasm. A fost marginalizat din cauza strămoșilor nearieni și a ajuns prizonier în Japonia atunci când arhipelagul nipon a fost ocupat de americani (în 1945), moment în care viața lui s-a schimbat radical. Altul i-a devenit sistemul de valori, altfel i-au arătat ulterior convingerile. S-a transformat total. A trăit cumpăna aceea din viață menită să provoace marile declicuri.

În ce priveşte religia, tatăl era catolic, iar mama protestantă. Participarea la slujba de duminică se făcea alternativ, o duminică familia participa la mesa catolică, cealaltă la slujba protestantă. Asistarea la mesă făcea parte din situaţiile pline de mister ale copilăriei lui. În biserica din localitatea Steingaden, părinţii lui aveau o „lojă” de unde se putea vedea în interiorul sacristiei şi se putea urmări tot ce se petrece în altar. „Nu pricepeam nimic, dar simţeam imens”, spune el.

A fost primul profesor universitar german care a susținut cursuri despre Freud, Adler, Jung și Klages.

4 gânduri despre „Ce este „înțelepciunea”

  Mala a spus:
  februarie 19, 2014 la 2:54 pm

  Doc draga, nu stiu cam ce-ar insemna intelepciunea asta pentru restul dar, pentru mine … este suma momentelor bune pe care le pot da celorlalti, este atunci cind pot sa-mi recunosc limitele dar si ignoranta si cind pot spune…doamne ce inteleapta sunt atunci cind stiu cit de neinteleapta am fost sau pot fi.

   drstoica a răspuns:
   februarie 20, 2014 la 12:54 pm

   O altă frumoasă definiție a înțelepciunii. Mulțumesc.

  incredibleyoung a spus:
  februarie 19, 2014 la 3:13 pm

  E un drum lung spre intelepciune…dar merita.

   drstoica a răspuns:
   februarie 20, 2014 la 12:54 pm

   Merită, merită. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s