„Urăsc școala, dar iubesc educația!”

Publicat pe Actualizat pe

edNiște băieți deștepți, serioși și curioși s-au apucat, cu mulți ani în urmă, de un studiu având drept subiect evoluția creierului, efectul educației lineare (clasice) și modul de dezvoltare umană pe parcursul vieții. Studiul s-a făcut pe un grup consistent de oameni fără dizabilități psihice, începând cu momentul nașterii lor și până ce aceștia au ajuns la vârsta maturității. E greu și scump să ții sub observație aceiași oameni atâția ani, dar astea sunt cele mai relevante studii în ceea ce privește natura umană.

Ce-au constatat autorii experimentului? Că până pe la vârsta de 3 ani, 95% dintre copii erau geniali. Până la sfârșitul primului an de școală, 60% dintre acei copii au rămas geniali. Până la terminarea liceului, 5% dintre respectivii erau încă geniali. La terminarea facultății, maxim 1-2% mai erau geniali. Genial, nu? 🙂

Ce înseamnă asta? Că școala ne prostește? Nu, nu școala, ci sistemul educațional, sistemul de învățământ care tratează oamenii ca pe niște calculatoare. Dezumanizarea dascălilor și apoi transformarea copiilor după chipul și asemănarea lor. Atenție! Nimeni nu e de vină aici! Asta e societatea, așa învățăm cu toții că e bine de atâta amar de vreme. Părinții sunt ultimii care ne-ar vrea vreodată răul. Dar și ei se încadrează în aceleași tipare impuse dascălilor.

Educația este vitală. Sistemul, însă, e trist. Cine l-ar putea schimba? Noi toți, pe rând, puțin câte puțin, indiferent dacă suntem sau nu pedagogi, părinți, instructori… D’Agatha e o profă pe care n-o cunosc decât aici, în spațiul virtual. I-am tot citit postările, inclusiv pe cele care se referă la serviciul ei. Îmi doresc să fi avut numai așa profesori când eram elev. Iată două exemple de gânduri aici și aici.

Tânărul de mai jos, american, face o afirmație dură: urăsc școala, dar iubesc educația! Vezi neapărat filmulețul (e subtitrat în română) fără să judeci, fără să analizezi în exces. Doar simte lucrurile. Cu optimism, cu libertatea de a imagina, cu toleranță… Am putea fi mai buni pentru următoarele generații. Fiindcă, deocamdată, le semănăm celor anterioare. Încercăm? Eu spun că vom reuși.

21 de gânduri despre „„Urăsc școala, dar iubesc educația!”

  erys a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 3:00 am

  educatia si scoala, doua subiecte extraordinar de interesante, discutate si discutabile.
  eminescu spunea odata: „scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat”. no, iata ca nu s-au schimbat prea multe si chiar e valabil peste tot in lume…
  chiar si reteta succesului a ramas aceeasi, are mereu aceleasi ingrediente si aceleasi sensuri si gusturi diferite…

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 20, 2013 la 10:01 am

   Cred că e important ca sistemul educațional să nu mai fie gândit de politicieni. Nici măcar de tehnocrați 100%. Ci de niște tehnocrați care trec totul prin filtrul simțirii, nu doar al gândirii.

  Ana a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 9:16 am

  Cam acelasi lucru il aud si eu , din cand in cand , de la fiul meu….iubeste sa fie educat , citeste ,se preocupa , invata….insa cand vine vorba de profesori , e altceva …are vreo 2 profesori preferati , restul poarta ochelari de cal .

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 20, 2013 la 10:02 am

   Pentru că profesorii sunt și ei rezultatul aceluiași sistem. Au fost și ei cândva mici și, atunci, la fel simțeau, ca și fiul tău. Dar au crescut și… s-au „maturizat”, se spune.

    Ana a spus:
    noiembrie 20, 2013 la 12:00 pm

    Este posibil sa fie asa , nu contrazic , dar ma intreb : cum de unii dintre acesti profesori de atunci au reusit , totusi , in ciuda maturizarii lor , sa tina pasul cu vremurile? 🙂 E o intrebare care nu-mi da pace…poate ca nu inteleg eu!

     drstoica a răspuns:
     noiembrie 20, 2013 la 12:30 pm

     Unii oamenii sunt mai fericiți, alții sunt mai puțin fericiți… Unii profesori sunt mai buni, alții sunt mai puțin buni… Dar cine decide care sunt buni și care invers? Știi cum e: dacă întrebi două persoane despre cum li se pare același tablou sau același munte sau același film etc, vor avea păreri cel puțin diferite.
     Însă unii chiar sunt atenți la ei înșiși și se reeducă singuri în ciuda sistemului, alegând să fie autentici, să pună sufletul înaintea minții. De fapt, cred că asta e soluția: ca oamenii să se reeduce fără să aștepte sfaturi, reguli și direcții din partea altcuiva. Părerea mea. 🙂

  slowaholic a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 12:45 pm

  Trebuie să reușim.

  Irina a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 2:14 pm

  Ce articol citesc tocmai azi, cand urmeaza sa particip la sedinta cu parintii! 🙂 invatatoarea fetelor este minunata, ne-a placut mult inca de la inceput dar eu si fetele mele am vrea sa puna mai mult accentul pe partea de creativitate, adica, in ora de lucru manual (abilitati practice, cum I se spune acum) sa faca lucru manual: sa invete sa picteze, sa invete sa faca ceva cu manutele lor. Din Doua ore de lucru manual pe saptamana fac doar una iar in cealalta fac matematica. 😦

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 20, 2013 la 6:53 pm

   Cum a fost la ședința cu părinții? 🙂

  Irina a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 2:15 pm

  Ma tot gandesc cum sa-I spun astfel incat sa nu se simta jignita. Aveti vreo idee geniala?;;)

  Mala a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 2:38 pm

  Mi-a placut filmuletul dar mai ales o idee a tinarului : educatia vorbeste mintii nu capului… ofertanta dar filosofala idee!

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 20, 2013 la 6:55 pm

   Frumos, nu? 🙂 Și mie îmi place filmulețul. Aparent, e cam dur. Până ce realizezi că e un adevăr curat.

  dagatha a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 5:36 pm

  Azi m-am simțit tâmpită. Nu e glumă. Mergeam la fiecare dintre cele 5 ore și aveam o senzație asemănătoare unui vis de al meu care revine periodic: că alerg ajutându-mă de mâini ca să înaintez, ca și cum nu aș avea picioare. Nimic nu a mers. Ei erau parcă legați, eu eram parcă incapabilă să fac ceva…creativ. Sper să-mi treacă repede. Deși…văzând din nou manualele astea searbăde și materia atât de puțin ofertantă și de plictisitoare….slabe șanse.
  Instrumentele pe care le avem sunt puține. Materialele…deși e o școală de centru, lipsesc cu desăvârșire. Calculatoarele au o mie de ani, deși s-a tot vorbit despre modernizarea școlilor românești.
  Inspectorii ne zoresc să terminăm materia- ceea ce nu îmi iese niciodată pentru că prefer să mai zăbovesc asupra unui concept, poate-poate or prinde ceva. Elevii mei fac sport. Unii de performanță. Nu au timp de teme, nu citesc, nu știu să se exprime. Iar eu voi fi plătită la nivel de performanțe școlare. Evident, faptul de a -i învăța să scrie corect și să se descurce la primele subiecte de bac nu se pune drept performanță. Chiar dacă ei au fost admiși la liceu cu note de 3 și 4 la română.
  Eh….Mâine va fi mai bine 🙂

  PS. Mulțumesc pentru vorbele bune. Acum mă tem că trebuie să fiu cel puțin la fel de bună și în continuare, să nu cumva să ți le iei înapoi 😉

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 20, 2013 la 6:56 pm

   Și mâine, si poimâine va fi bine… Să înmulțim zilele bune, zic! 🙂
   Cu mare plăcere, dar nu te teme, că nu mi le iau decât dacă te temi. 🙂

  Irina a spus:
  noiembrie 20, 2013 la 11:12 pm

  A fost bine 🙂 mai bine decat ma asteptam. Nu cred ca se va schimba ceva in ceea ce priveste ora de lucru manual dar cel putin copiii din clasa au avut cele mai bune rezultate din scoala la un concurs de matematica, cu un grad ridicat de dificultate. Tot e bine!

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 21, 2013 la 10:40 am

   Întotdeauna e bine așa cum e dacă nu se schimbă nimic. 🙂

  Bursucel a spus:
  noiembrie 21, 2013 la 12:39 am

  Da… sistemul e croit special pe sintagma Țara te vrea prost! 👿 Și-i păcat…
  Și uite-așa scot eu la lumină o melodie tare dragă! 🙂

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 21, 2013 la 7:53 am

   Dar noi ne putem încăpățâna să fim altfel decât ne vrea țara. 🙂

    Bursucel a spus:
    noiembrie 21, 2013 la 9:56 pm

    Fii sigur de asta! E singurul mod de a ieși din țarc. 😉

     drstoica a răspuns:
     noiembrie 22, 2013 la 10:32 am

     Cum prindem poarta deschisă, cum ieșim! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s