Control vs Autocontrol. Marshmallow Test

Publicat pe Actualizat pe

energUna dintre cele mai mari dorințe ale omului este să aibă control. Asupra lui, dar, mai ales, asupra celor din jur! Să dirijeze tot, dacă se poate. Să-l asculte ceilalți cu sfințenie. Să aibă un buton de „change” în mintea tututor. Să schimbe lumea atunci când lui nu-i merge bine, fiindcă, nu-i așa?, lumea e de vină pentru insuccesul, pentru starea lui neplăcută. Păi? „Păi, da. Îi zic lu’ Fabian să se lase de fumat și nu vrea cu niciun chip.” Tu te-ai lăsat? „Nu, dar el are probleme de sănătate, știu eu ce vorbesc.” SAU: „Ginela, dă la facultatea X, că știu eu mai bine ce-ți trebuie ție, ascultă-mă când îți zic! Nu-ți doresc decât binele.”

Și mai concret. Am fost, acum o lună, la nunta unui prieten în Ploiești. Din București, am mers direct la biserică. Și pe la 6 după amiaza, acolo s-a terminat. Ce zic? „Maestre, fiind destul timp până la 7, când s-or deschide ‘porțile’ restaurantului, eu dau o fugă pe la ai mei.” O sun pe maică-mea, ajung acasă, găsesc masa pusă fără să fi cerut asta. Lăudabilă intenția ei. Îmi era foame, dar mă gândeam: „Corect și frumos ar fi să mănânc și eu odată cu toți nuntașii, să nu stau să mă uit acolo cum bagă ceilalți pe sub mustață.” 🙂 Maică-mea s-a supărat. „Ia și mănâncă acum ceva, că nu se știe când vor servi acolo primul fel de mâncare! Știu ce vorbesc, am fost la multe nunți față de tine. Înainte de ora 10, nu se pune masa, ascultă-mă pe mine!” Mai de foame, mai de gura ei, am mâncat ceva. „Dacă ești corect, mâine o să-mi spui la ce oră s-a servit aperitivul”, mi-a cerut ea încă ușor afectată de refuzul meu inițial. Am mers la nuntă. La ora 22.00 se terminase deja al doilea fel de mâncare.

Facem presupuneri, luăm destule hotărâri pentru toată lumea în baza unor amintiri, unor experiențe proprii și-atât.

Ce înseamnă? Că părinții, soții/soțiile, prietenii ne vor răul? Nicidecum! Dar am fost cu toții la fel educați. Nu teoretic, ci practic. Degeaba îi spui copilului „Fă așa, că așa e bine și frumos” dacă în propriul comportament uiți de sfatul dat. Puterea exemplului este incredibil de mare. Vrei să înveți pe cineva, copil sau adult, cum ar fi ok să procedeze în diverse situații? Adoptă tu, în permanență, comportamentul respectiv! Altfel, e foarte greu.

Disperarea în a-i controla pe alții apare atunci când autocontrolul lipsește grav. Te superi când ceilalți te refuză, nu te ascultă, au altă părere. Te superi des inclusiv pe tine. Lumea arată rău și, chiar dacă tu știi cum s-o faci mai bună, ea nu vrea deloc așa ceva. Vezi o cruntă dezorganizare în jur și nimeni nu e atent la soluția ta în încercarea de a repara totul. Verbul „trebuie” îți apare prea des în exprimare.

„Trebuie” denotă inflexibilitate. Lipsesc, în schimb, „ar fi bine”, „mi-ar plăcea”, „ar fi nevoie”… TREBUIE!

Controlul și autocontrolul se educă foarte de timpuriu. Încă de pe vremea când copilul nu înțelege nimic din astea. Încă de-atunci când părintele, din grabă, de oboseală, îi spune clar celui mic: „Trebuie să mănânci, n-auzi??”. Se exclud complet explicațiile, motivația și recompensa. Iar dopamina e un hormon cerebral care reglează într-un mare fel comportamentul uman. Nu, recompensa nu se referă neapărat la ceva material. Cunoscându-l, știind ce-l încântă cel mai mult pe copil/adult, încearcă să-l stimulezi creându-i mental-emoțional acea imagine a recompensei care-l va bucura, îi va da starea de bine la care orice om râvnește în fiecare secundă. Se cheamă comunicare.

Repetate studii au arătat că un autocontrol deficitar în perioada copilăriei este corelat în mod semnificativ cu o mare varietate de rezultate negative la vârsta adultă, inclusiv comportamentul extrem: cel criminal, consumul de substanțe nocive, comportamentul sexual disfuncțional și tulburările psihice. Pe de altă parte, copiii cu scoruri ridicate de autocontrol au evoluat mai bine din punct de vedere personal, profesional și material.

autocontrolulLa Stanford, în anii ’60-’70, s-a făcut un experiment psihologic simplu, denumit „Marshmallow Test”. Walter Mischel și Ebbe B. Ebbesen au adunat mai mulți copii cu vârste cuprinse între 3 ani jumate și 5 ani și 8 luni. Aplicație reluată de curând și de alții, cu fix aceleași rezultate.

Copiii, pe rând, sunt aduși într-o cameră și așezați la o masă. În față li se pune o bezea, ieftină și apetisantă. Li se spune că o pot mânca oricând vor ei; dar dacă așteaptă până ce adultul se întoarce în cameră, vor mai primi încă o bezea. Modul în care copiii se abțin, în care încearcă să facă față poftei imense este, într-adevăr, caraghios, curat amuzant.  Îți vine să-i pupi pe copilașii ăia. 🙂 Însă ceea ce se întâmplă acolo sapă foarte profund în conștiința micilor oameni. „Această sarcină forțează copiii să găsească o modalitate de a rezolva situaţia în favoarea lor. Ei își doresc a doua bezea, dar cum o pot obţine? Nu putem controla lumea, dar putem controla modul în care ne gândim la ea.” Sunt vorbele psihologului Walter Mischel.

Autocontrolul ar putea fi explicat popular ca o combinație reușită/echilibrată între 1.voință, 2.imaginație constructivă (vizualizare ghidată) și 3.puterea de a îndura o situație neplăcută, știind că rezultatele vor fi mai bune dacă nu renunți la cele 3 componente ale comportamentului tău. Orice individ ia cele mai bune hotărâri în stare de maxim echilibru mental-emoțional. La extreme, el poate face lucruri de care, ulterior, s-ar putea să-i pară rău.

După Freud, „principiul plăcerii” este unul dintre cele două principii care guvernează funcționarea psihicului uman. Iar autocontrolul nu exclude neapărat spontaneitatea. Dar se opune impulsivității.

Dacă părinții, învățătorii nu ni-l educă în mod practic, prin puterea propriului exemplu zi de zi, ni-l putem educa singuri atunci când ajungem la vârsta maturității. E, de fapt, instalarea unui soft nou peste ăla vechi, inutil. Și NU, nu greșește nimeni în situațiile astea de viață. Fiecare procedează așa cum știe, poate și înțelege el că e cel mai bine în clipa respectivă. A da vina pe cineva pentru cum ești tu reprezintă tot o lipsă de autocontrol. Pune tu stop unui gen de comportament și vei vedea cum cei din jur se schimbă mai încet sau mai repede, mai mult sau mai puțin. Nu e ușor, nu se rezolvă de azi pe mâine. Dar de azi până mâine tu poți face măcar o încercare. Apoi, încă una. Și încă una… Până ce îți intră în obicei, fiindcă autocontrolul, ca și lipsa lui, reprezintă un obicei.

Mă străduiesc în fiecare zi, cu fiecare ocazie, să-i înțeleg mai bine pe cei din jurul meu. Să înțeleg dacă nu cumva ei au dreptate și eu greșesc. Se spune că în spatele fiecărei acțiuni a omului stă o intenție bună. Dar asta e o altă poveste din mințile noastre.

Singura care îmi aparține și pe care o pot avea sub control este lumea mea! De ce aș vrea eu să pun stăpânire pe lumea altora? Îmi doresc, deci, multă baftă în reeducare! 🙂

Dacă nu le-ați văzut încă, merită s-o faceți! Aceste filmulețe sunt chiar delicioase. Copiii la fel. Acadelele, de asemenea. 🙂

Aici: marshmalllow1  și aici marshmallow2

emotii

18 gânduri despre „Control vs Autocontrol. Marshmallow Test

  brideofchucky2013 a spus:
  august 14, 2013 la 2:31 pm

  Așa e… dar eu mă mulțumesc măcar să mă pot controla pe mine, și dracii mei din interior :D.

  geanina a spus:
  august 14, 2013 la 2:41 pm

  delicioase filmuletele insa acadele, prajiturele sau ce or mai fi alea….nuuuu! :))
  cine te-a pacalit ca lumea ta o poti controla? eu cred ca e invers…:P

  drstoica a răspuns:
  august 14, 2013 la 4:02 pm

  @bride: Și? Îți iese treaba? 🙂

  drstoica a răspuns:
  august 14, 2013 la 4:04 pm

  @geanina: Ba daaa! 🙂
  Am descoperit singur. Nici n-o băgam în seamă până acum. Și, brusc, m-a salutat: ” ‘nțeles, să trăiți!”. 🙂 De ce? La tine chiar e invers? 🙂

  geanina a spus:
  august 14, 2013 la 6:00 pm

  ba nuuuu!
  un salut ti-a adresat si gata te si controleaza….
  vezi? :))

  drstoica a răspuns:
  august 14, 2013 la 6:05 pm

  @geanina: M-a salutat și a făcut repede 4 genuflexiuni, 3 flotări și… 2 zile, de Cristian Mungiu. :))

  geanina a spus:
  august 14, 2013 la 6:52 pm

  Netzer iti explica cum e cu Pozitia copilului….;)

  drstoica a răspuns:
  august 14, 2013 la 6:56 pm

  @geanina: A, știu: „O lume minunaaată, în care veți găsi… nuuumai copii…” Dar e de Mihai Constantinescu, nu de Călin Netzer. 🙂

  erys a spus:
  august 14, 2013 la 10:04 pm

  cate stopuri am puuuus…nici eu nu mai stiu. acu’ controlez lipsa de control…:)

  drstoica a răspuns:
  august 15, 2013 la 8:39 am

  @erys: Ai o viață complet semaforizată, da? 🙂

  Ruxandra a spus:
  august 15, 2013 la 1:46 pm

  Mi se pare stupid sa incerci sa ii controlezi pe altii, sa le spui cum sa procedeze intr-o anumita situatie, prin prisma lucrurilor care ti s-au intamplat tie. Reactionam diferit. Percepem lucrurile diferit, ne comportam total diferit pusi fata in fata cu o anumita situatie. Putem sa incercam sa ne educam, sa ne stapanim rabufnirile, sa fim mai buni, mai toleranti, mai pozitivi, dar nu sa ii controlam pe cei de langa noi. Cred ca un om este cu adevarat fericit atunci cand se simte liber langa tine. Poate gresesc.

  drstoica a răspuns:
  august 15, 2013 la 2:52 pm

  Ruxandra, nu greșești deloc. Doar că nici eu nu fac excepție de la regula asta socială. Mă surprind uneori încercând „să am totul sub control”. Vrând să fac bine. Dar binele meu nu e același lucru cu binele celui din jur. Fiecare are binele lui, definit de întreaga sa experiență de viață, indiferent ce vârstă ar avea.
  Nu cred că e om scutit de la așa ceva. Putem doar să ne reeducăm în mod conștient.
  Am cunoscut foarte puține persoane cu un autocontrol neforțat. Niște guru, în adevăratul sens al cuvântului. Care fix asta făcuseră: se reeducaseră la maturitate. Deci… nu mi se pare stupid… și mă străduiesc să învăț să nu mai fac bine cu forța. 🙂

  Ruxandra a spus:
  august 15, 2013 la 3:04 pm

  Mi se pare stupid modul acela de a controla, de a sti ca ai lucrurile sub control, ca manevrezi situatia, in felul asta manipulandu-i si pe cei din jur. Nu mi se par stupide intentiile bune, acelea de a ajuta pe cineva, de a-i fi aproape, de a-i ghida pasii si de a-i face drumul mai lin si mai usor. E adevarat, ceea ce tie iti pare bun si ideal, celuilalt s-ar putea sa nu ii para.

  monica a spus:
  august 19, 2013 la 6:47 am

  ah, ce intuitie am avut eu…te-au furat clar extraterestii… ca bre, e imposibil sa te fi maturizat in halu’ asta intr-un an de zile. 😉 ma bucur ca stii sa le zici; si eu am citit de testu asta acu vre doua saptamani da eu nu as fii in stare sa le zic asa bine in scris, asa ca iti multumesc in numele maselor populare.
  sper sa iti fie de bine Ardealu’ …sa sa iti iasa toate cum ti-ai dorit…si nu stiu daca nu e prea tarziu sa te rog sa te gandesti si la oamenii care nu mai pot manca romaneste de fiecare data cand imbuci ceva! ah, mancarea din Ardeal 😀

  drstoica a răspuns:
  august 25, 2013 la 5:36 pm

  @monica: Da’ am recunoscut, Monica dragă: mi-a plăcut atât de mult la extratereștri, încât am hotărât să îmi creez aici o lume ca la ei acolo. 🙂
  Cu mare plăcere scriu lucrurile astea pe-aici. Știi de ce? Fiindcă scriu atât pentru oameni, cât și pentru mine.
  În rest… mi-a plăcut formularea: „când îmbuci ceva!” :)) A, te refereai strict la mâncare, da? Sexy verb! :))

  dagatha a spus:
  august 26, 2013 la 5:34 pm

  filmulețele sunt super tari! Când le-am văzut prima dată (la un curs făcut în afară, desigur), nu știam dacă să râd sau să mă îngrijorez! Că eu SIIIIIGUR nu aș fi răbdat! Zău!

  drstoica a răspuns:
  august 26, 2013 la 5:43 pm

  @dagatha: Ce face acadeaua cu mintea omului… din fragedă copilărie până la destul de adânci bătrâneți! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s