Invictus. Rugby si Oscar

Publicat pe Actualizat pe

O noua lectie americana de viata, predata din Africa de Sud. Ne-am saturat de pozitivismul si finalul fericit al povestilor americane si cred, totusi, ca tocmai asta ii face pe ei, in realitate, atat de puternici.

Invictus e un film despre Nelson Mandela, despre rugby, despre albi si negri / albi intre negri, despre triumful binelui asupra raului… Zi de zi, americanii isi vand si ne vand povesti frumoase ori frumos cosmetizate, in timp ce noi, odata depasita vremea copilariei, ne bagam picioarele in el de Petre Ispirescu. In Romania, Fat-Frumos devine Poponetul din Bamboo sau Rocky Panzar (l-ati vazut aici? incredibil!), iar pe Moni si Eba le vad toti drept noile Ilene Cosanzene. Ce, mai exista altceva dincolo de ele?

In Invictus, Mandela iese din inchisoare si se apuca de condus o tara. Ii are pe negri la picioare, ii imblanzeste pe albi si da o fatza mai roz vietii in Africa de Sud. Povestea din film seamana izbitor cu aia din realitatea imediata. Versi si vreo doua, trei lacrimi de dragu’ lu’ Mandela. Incepi sa tii cu echipa lui de rugby chiar daca ar juca impotriva Romaniei. Iti vine sa ii canti si imnul, noroc ca nu intelegi nimic din limba lui. Ce sa mai, parca te-ai muta acolo!

E clar, Nelson Mandela a schimbat in bine Africa apartheidului din anii ’40-’90. Pret de cateva secunde, minute, doua ore parc-ai vrea sa fii nitel Nelson Mandela. Sunt cateva scene de te uzi tot de emotie. Iar istoria confirma: Africa de Sud, o echipa alba in proportie de 95%, condusa psihologic de Mandela – negrul, a castigat atunci Cupa Mondiala la rugby, desi nimeni nu-i dadea nicio sansa.

Apoi se termina filmul si iti dai seama ca Africa de Sud e in continuare o tara a separatiilor, a saraciei crunte in anumite zone, a criminalitatii foarte crescute… Drept urmare, anul asta e pentru prima oara in istoria moderna cand nu s-au vandut toate biletele la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal. Securitatea turistilor/spectatorilor e in mare coada de peste. Au niste probleme de organizare care face FIFA sa regrete din suflet ca in loc sa duca dracu’ fotbalul mondial in Germania, Anglia, Olanda…, au ales Africa de Sud.

Si-atunci, care-i realitatea? Pupaturile interrasiale cu care se termina Invictus ori saracia, dezordinea, nesiguranta din spatele cartierelor foarte bogate, opulente din Cape Town? Toate. Toate-s adevaruri tipic sud-africane.

Dar Morgan Freeman (nominalizat la Oscar pentru rolul lui Mandela, facut excelent), Matt Damon (nominalizat si el pentru rolul secundar masculin) si o echipa intreaga de americani, cu deja fenomenalul Clint Eastwood (ca regizor), te mai imping o data sa te intrebi: de ce nu m-a facut, ma, si pe mine mama american?

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s