Valuri in tiganie

Publicat pe Actualizat pe

Ai lor. Ai francezilor, ai nemtilor, ai englezilor, ai italienilor… Ai lor se numesc tigani. Ai nostri se numesc rromi. Adica nu te pui. Ii jignesti daca-i strigi dupa numele strabunilor. Si pana la urma, ce mare catastrofa e sa fii tigan daca-ti vezi de treaba ta si reusesti sa spulberi prejudecatile celor din jur? Eu am destule exemple de tigani in fatza carora imi scot palaria cu amandoua mainile. N-as putea cu niciun chip sa-i scot in afara societatii, sa-i discriminez. Nici cu un deget nu i-as atinge. Nu mai mult decat pe un roman atunci cand ma simt deranjat din cine stie ce motiv.

Cei mai multi, insa… sunt specimene destinabile Siberiei. Le-ar prinde foarte bine un oras acolo; frigul ar mai rezolva ceea ce Justitia nu e in stare sa faca pe-aici.

Mai nou, Dorin, fiul regelui Cioaba, initiaza un demers care unge pe suflet romanul obisnuit. Pentru ca romanul obisnuit e impins de realitatea sociala sa generalizeze, sa uite ca nu toti tiganii sunt la fel. Exemplarele reprezentative sunt expuse zi de zi in vitrina ziarelor din intreaga Europa.

Reiau: mai noi, Cioaba ala mic vrea sa schimbe numele tiganilor din rromi in indiromi. O fi citit si el o carte cu Winnetou si a-nteles de-acolo ca indienii de pe ruta New York – Los Angeles au devenit amerindieni. Dar poti sa-l convingi pe Fernando Maicalgecsan Priboi ca el e indirom? Intai tre’ sa-l faci sa retina cuvantul si abia apoi sa-i zici mereu in fatza ca nu mai e rrom, e indi. Dupa aia se va face confuzie intre indipop si manele. Indimanele. Sa vedeti ce se supara fanii muzicii indipop!

Hai, ma, ce nu-i in regula cu „tiganii”? Gitani. Jitani, na. Adica nu, ca seamana cu jidani, alta confuzie periculoasa. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!